У регіоні розробляють стратегію розвитку сфери ЖКГ

У департаменті житлово-комунального господарства і розвитку інфраструктури Харківської облдержадміністрації розробили декілька напрямів розвитку сфери будівництва і ЖКГ регіону. «Під час розроблення наших програм ми зосереджували увагу на тих питаннях, які можемо вирішити силами Харківської області», — заявив заступник голови ОДА Євгеній Шахненко (на знімку). За його словами, три блоки реформ запустять найближчим часом.

Перший — створення багатофункціональних комунальних підприємств області з метою оптимізації витрат на управління. Це дасть зниження тарифів і підвищення якості послуг, які надають населенню. Другий — мотивація мешканців багатоквартирних будинків до створення ОСББ і, як результат, — формування інституту ефективного власника житла й зниження енергоспоживання в житловому фонді області. Третій — створення інформаційної бази, яка забезпечить прозорість і громадський контроль у діяльності комунальних підприємств.
Завдяки цьому, стверджують прибічники реформ, регіон зможе зменшити суми платежів за комунальні послуги. Також у житловому господарстві планують запровадити побудинковий облік. Коли кожен мешканець зможе дізнатися про всі експлуатаційні витрати за його будинком, починаючи від квартплати й до закупівлі мітел.
Крім того, у райдержадміністраціях, містах обласного підпорядкування — там, де розробляють і затверджують тарифи, — буде створено робочі групи із фахівців, депутатів, громадських організацій для того, щоб забезпечити найбільшу прозорість у системі формування тарифів.
Цьому сприятимуть кілька ініціатив облдержадміністрації в сфері інформування населення — програми «Справедливі тарифи», «Відкрита система закупівель» і «Комунальна довідкова».
Основне завдання «Комунальної довідкової» — інформаційно-роз’яснювальна робота про процес реалізації основних положень Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» і створенні об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). А також — роз’яснення всіх особливостей надання державної підтримки для реалізації енергоефективних заходів ОСББ. Також фахівці КП «Обласний інформаційно-технічний центр» планують підготувати декілька типових проектів щодо термомодернізації найпоширеніших серій багатоквартирних житлових будинків.
Оприлюднити в Інтернеті пропонують і всю інформацію, яка стосується обґрунтування і затвердження комунальних тарифів. Із цією метою розробляють програму «Справедливі тарифи», яка передбачає повну прозорість документообігу в сфері, яка особливо цікавить населення.
«Сьогодні нормативна база формування тарифів доступна невеликій кількості людей. Те ж саме відбувається й у системі закупівель матеріалів, комплектуючих. Ми прагнемо зробити цю інформацію доступною для всіх на базі впровадження автоматизованої системи управління, починаючи з комунального підприємства і завершуючи ЖКГ області. Такий досвід в Україні є, і ми хочемо запровадити його в Харківській області. Я гадаю, що до кінця цього року ми запровадимо таку базу в усіх комунальних підприємствах за рахунок коштів місцевих бюджетів», — наголосив заступник голови ОДА.
За його словами, у рамках програми «Відкрита система закупівель» планують створити сайт, на якому буде розміщено плани ремонтно-попереджувальних робіт комунальних підприємств області з переліком необхідних матеріалів і підрядних робіт, строки постачання матеріалів, виконання робіт та умови їх оплати.

Харківська область.