Сьогодні Тегеран та шістка перемовників мають досягнути згоди з іранської ядерної програми. Утім, чи вдасться їм здійснити історичний прорив, поки що невідомо — надто багато ще неузгоджених деталей.
Так, у п’ятницю було досягнуто домовленості вивезти значну частину урану на територію Росії, повідомляє ТАСС. Також проект майбутньої угоди передбачає, що запаси збагаченого урану на території Ісламської Республіки мають бути серйозно обмежені. Утім, великим питанням, зазначає Reuters з посиланням на дипломатів, є визначення статусу іранських ядерних досліджень у минулому. Основні розбіжності сторін в рамках можливої угоди залишаються і через блокування з боку Тегерана допуску іноземних місій для інспекції військових ядерних об’єктів.
Нагадаємо, Іран був викритий у розробці ядерної програми ще 2002 року. Через це на країну було накладено санкції ООН, США і Євросоюзу. Активна фаза переговорів щодо ядерної програми у форматі «шістки» (США, Великобританія, Франція, Німеччина, Росія, Китай) плюс Іран велася з 2013 року.