У державному бюджеті закладено кошти на друк шкільної літератури лише для пільговиків. Про це в коментарі для «Голосу України» розповів заступник міністра освіти і науки Павло Полянський.

— Відповідно до чинного закону про державний бюджет України кошти виділялися тільки для соціально вразливих категорій дітей — зокрема, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, вихованців багатодітних родин. Цього вистачає, щоб надрукувати книжки приблизно для восьми відсотків учнів четвертих класів і трохи більше десяти відсотків для учнів сьомих класів.
Нагадаємо, що під завісу навчального року Міністерство освіти фактично дезавуювало свою попередню заяву про те, що з вересня за підручники доведеться платити батькам школярів — причому і за нові, і за уживані. У червні це спростували і в адміністрації Президента». Глава держави пропонуватиме Верховній Раді збільшити витрати на друк підручників вже в цьому році, щоб забезпечити кожного школяра комплектом безплатних нових підручників», — заявив заступник глави АП Ростислав Павленко.
— Для того щоб стовідсотково усіх забезпечити книжками, треба не такі вже великі гроші — заледве 365 млн. грн., — уточнює Павло Полянський. Ми ведемо відповідні перемовини з фінансовим блоком уряду.
За його словами, МОН не раз робив ці розрахунки, надсилав до Мінфіну. «Ми істотно зменшили суму, з огляду на те, що частина території Донецької і Луганської областей тимчасово окупована. Ми знайшли можливість не друкувати надлишкові наклади підручників — ті, що йдуть у резерв згідно з постановою уряду. Ми також звели до мінімуму те, що можуть заробити на цьому видавці».
Цьогоріч мають надрукувати увесь комплект шкільної літератури для учнів 4-х і 7-х класів.