Учора почався перший за дванадцять років дводенний офіційний візит Президента Болгарії Росена Плевнелієва до України. Увечері він провів зустріч із Головою Верховної Ради Володимиром Гройсманом, а вдень відбулися переговори з Президентом Петром Порошенком. Глава української держави привітав болгарського колегу, подякувавши йому за надійну та постійну допомогу: «Дякую за підтримку позиції України щодо продовження санкцій, забезпечення енергетичної незалежності і щодо двосторонньої співпраці в економічній та військово-технічній сфері».
Росен Плевнелієв зазначив, що між Україною та Болгарією побудовані теплі та хороші взаємовідносини. За його словами, країни спільно на світовій арені захищають верховенство права та право кожної нації на самовизначення.
«Кожен народ має сам визначати своє майбутнє, територіальну цілісність та суверенітет. Болгарія підтримує це право народу України», — підкреслив Р. Плевнелієв. Він також наголосив, що Крим — це Україна.
Під час зустрічі співрозмовники обговорили ситуацію на Донбасі та подальші кроки для імплементації Мінських домовленостей. Також президенти торкнулися питань економічної, військово-технічної та гуманітарної співпраці, зокрема щодо підтримки болгарської меншини, інформує прес-служба Президента України.

 

На знімку: Президент України під час зустрічі болгарського колеги.

До речі

Напередодні візиту до України Росена Плевнелієва Одеську область із робочим візитом відвідали міністри закордонних справ двох країн — Павло Клімкін і Даніель Мітов. На зустрічі з головою Одеської ОДА Міхеілом Саакашвілі й представниками болгарської діаспори обговорювалися питання, пов’язані зі збереженням культурних особливостей багатонаціонального населення області, реалізацією адміністративно-територіальної реформи, залученням інвестицій у розвиток інфраструктури регіону, а також про співробітництво Болгарії та України.
Міхеіл Саакашвілі нагадав про важливість будівництва траси Одеса—Рені, яка зв’яже Одеську область із країнами Західної Європи. Міністри також відвідали Болград — місто, де компактно проживають громадяни болгарської національності. В міській гімназії глави МЗС України та Болгарії відкрили комп’ютерний клас, який був обладнаний у рамках програми міністерства освіти Болгарії «Міжнародне співробітництво для розвитку», повідомляє наш власкор в Одеській області Кирило ВОРОНКОВ.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.