Наступний тиждень для Верховної Ради має стати продуктивним, оскільки потрібно проголосувати за внесені главою держави зміни до Конституції. Так прем’єр Арсеній Яценюк прокоментував під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів ту обставину, що коаліція не змогла домовитися про проведення у четвер позачергового засідання парламенту.

 

«Досвід бюджетної децентралізації вже довів свою ефективність. Незважаючи на критику, яка була на першому етапі, доходи місцевих бюджетів зросли, в містах та містечках з’явилися додаткові ресурси, а додаткові повноваження дали змогу профінансувати соціальні програми та будівництво інфраструктури», — сказав глава уряду та наголосив на необхідності підкріпити ці зміни політичною децентралізацією.
Також прем’єр закликав парламент оперативніше працювати із законопроектами, які вносить уряд та які йдуть у рамках співпраці з міжнародними фінансовими організаціями. «У нас нічого не вимагають ні МВФ, ні Світовий банк — змін вимагають час і суспільство. Але виходить так, що 70 відсотків законопроектів, які вносить уряд, десь губиться, а 30 вдається з боями пробити через парламент», — зауважив А. Яценюк, підкресливши, що це має бути спільна відповідальність коаліції та сформованого нею уряду. «Можуть бути якісь неузгодженості між членами коаліції, але їх треба дуже оперативно вирішувати. Вікно можливостей потроху закривається, і я хотів би, щоб члени парламенту допомагали нам його відкривати, незважаючи на те, що всі очікують місцевих виборів. Спільно йшли на вибори, спільно сформували коаліцію, тож тепер треба спільно нести відповідальність», — переконаний прем’єр.
Під час розгляду питання про функціонування морських портів, прем’єр повідомив, що уряд приймає рішення, якими запроваджується нова процедура проходження вантажу в портах. 
А. Яценюк декілька разів прискіпливо перепитав у заступника міністра інфраструктури Юрія Васькова, чи правильно він зрозумів, що якщо раніше на оформлення вантажів потрібно було від п’яти годин до кількох діб, то надалі ця процедура займатиме не більше години. А почувши ствердну відповідь, пообіцяв приплисти з перевіркою, і якщо цього не буде, то дехто «відпливе».
Водночас А. Яценюк доручив Мінінфрастуктури подати на розгляд уряду проект рішення про впровадження експерименту щодо зменшення на 50 відсотків усіх портових зборів із транзитних вантажів, щоб залучити якомога більше транзитних потоків.
Ще один експеримент в Одеській області передбачає, що 50 відсотків понадпланових митних зборів буде спрямовано на будівництво дороги «Одеса—Рені». За словами прем’єра, уряд уже подав відповідні зміни до Бюджетного кодексу. Він закликав парламент підтримати їх наступного тижня.
Утім, на цьому тема одеської митниці не вичерпується, бо, як повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, днями правоохоронці зафіксували, що тільки на одному контейнері держава втрачає 400 тисяч гривень.
Прем’єр звернув увагу на неналежне використання коштів, виділених для відновлення визволених від бойовиків територій, та доручив керівникам Донецької і Луганської обласних адміністрацій невідкладно виправити ситуацію. «На відновлення Маріуполя та допомогу постраждалим уряд виділив 10 мільйонів гривень, а місцевою владою освоєно тільки 60 відсотків коштів. Тобто уряд гроші дав, а використання цих коштів на місці не відбувається», — повідомив він і додав, що так само на відновлення Краматорська було виділено 5 мільйонів гривень, а використано лише 40 відсотків. «Луганській області уряд видав 150 мільйонів гривень, а використано 10 відсотків, Донецькій області виділено 150 мільйонів, а використання — нуль. На місто Слов’янськ ми видали 6,6 мільйона гривень, e результаті використання — нуль», — констатував А. Яценюк і додав, що освоєння коштів та допомога людям — це безпосередня робота місцевої влади.
Уряд пропонує парламенту денонсувати угоду з Російською Федерацією щодо добудови 3-го та 4-го блоків Хмельницької АЕС у зв’язку з невиконанням російською стороною взятих на себе зобов’язань.

ФАКТ

Прем’єр Арсеній Яценюк повідомив, що «Ощадбанк України» подав позов до Російської Федерації на суму майже 15 мільярдів гривень про відшкодування збитків, завданих унаслідок незаконної анексії Криму, та закликав інші державні компанії дотримуватися цього прикладу.

 

Міністр юстиції України Павло Петренко, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.