Меморандум про співпрацю у відкритті у Вінниці музею української марки підписано між міськрадою і міжнародним благодійним фондом «Музей української марки імені Якова Балабана».

— Фонд передасть новому закладу унікальну, чи не найбільшу у світі колекцію українських марок, загалом приблизно десять тисяч одиниць, — каже в. о. міського голови Вінниці Сергій Моргунов. — Особливо приємно, що їх зібрав наш колишній земляк Яків Балабан. Після його смерті колекцію дбайливо зберігає у Нью-Йорку його син, теж філателіст, Олександр Балабан.
За словами Сергія Моргунова, музей стане ще однією цікавинкою Вінниці. Його експонати будуть популярні й серед філателістів, і серед туристів. «Ми відновлюємо історичну справедливість, — продовжує пан Моргунов. — Повертаємо на батьківщину надбання нашого земляка, шанованого і знаного у світі філателіста Якова Балабана».
У документі передбачено, що міськрада виділить для музею два поверхи в одному з комунальних будинків в історичній центральній частині міста загальною площею понад тисячу квадратних метрів. При підписанні меморандуму присутнім представили відеозвернення сина автора колекції Олександра Балабана, який живе у США. Чоловікові уже за 60, у нього нема прямих нащадків, от і вирішив передати колекцію на малу батьківщину. Окремі марки — з лімітованих колекцій, що збереглися у світовій філателістиці тільки в кількох примірниках. Найстаріший конверт датовано 1830 роком.
— Поки вирішуватимуться оргпитання та триватиме ремонт приміщення, створимо сайт музею і публікуватимемо інформацію про колекцію Якова Балабана, — каже голова міжнародного благодійного фонду «Музей української марки ім. Якова Балабана» Олександр Білецький. — До кінця року організуємо у Вінниці експозицію з частини колекції. У липні в Нью-Йорку буде філателістична виставка, там також представимо експонати з колекції Балабана, але вже від імені Музею української марки у Вінниці.
Пан Білецький розповів, що ознайомився з роботою таких музеїв у США і Європі. На його пропозицію організатори планують зробити музей у Вінниці за таким само принципом, щоб було цікаво не тільки філателістам. Зокрема, відвідувачі матимуть можливість виготовити власноруч сувенірну продукцію тощо.

Вінницька область.

Довідка

Яків Балабан служив сотником Армії УНР. Брав участь у боях під Бродами, Крутами, у «Зимовому поході» 1918—1919 рр. Був офіцером-артилеристом. Згодом емігрував до Чехословаччини. Потім переїхав до США, де помер у 80-річному віці.