На півострові взимку можуть залишитися без газу й тепла

Ударила на сполох компанія «Чорноморнафтогаз», яку в минулому році під час анексії півострова прибрала до рук так звана кримська влада.

У її керівництві говорять, що коштів на підготовку до осінньо-зимового сезону не вистачає, оскільки ціла низка підприємств заборгували колосальну суму в 2 млрд. рублів (приблизно 800 млн. грн.) за спожитий газ.
Водночас діяльність підприємства перебуває під пильною увагою з боку контролюючих російських структур. Досить сказати, що на «Чорноморнафтогазі» наприкінці минулого року повністю змінилося керівництво. Тепер його очолює відомий кримський постачальник бензину й дизпалива, один із власників розгалуженої мережі АЗС і екс-депутат кримського парламенту від «Батьківщини» Сергій Бейм.
Втім, і того вже починають підозрювати в махінаціях з бюджетними коштами. Російська прокуратура в Криму вважає, що посадовими особами «Чорноморнафтогазу» допущені факти зловживання повноваженнями під час здійснення закупівель комп’ютерної техніки й автомобільної спецтехніки в 2014—2015 роках. У результаті здійснених з порушеннями угод завдано збитків на майже 20 млн. рублів (близько 8 млн. грн.).
Але й це ще не все. Як з’ясувалося, підприємство відпускає на своїх АЗС під виглядом дизельного палива суднове, яке не тільки дешевше, а й не відповідає жодним стандартам. Крім того, «Чорноморнафтогаз» установлює завищені ціни на паливо для сільгоспвиробників.
Тим часом видобуток природного газу із шельфів Чорного й Азовського морів іде на повний хід, як і його накачування в Глібовське підземне сховище. Газ фактично крадуть із українського шельфу на перспективних родовищах Безіменне й Одеське, чомусь при абсолютній бездіяльності офіційних державних структур нашої країни.
Так само, як і до захоплення півострова, йдуть на роботу в море вахтові бригади, у тому числі й у нейтральні води, не маючи на те правових підстав. Планується будівництво газогону й реконструкція підземного сховища газу в Чорноморському районі Криму. Щодобовий видобуток становить понад 5 мільйонів кубометрів, причому надходить газ переважно з морських стаціонарних платформ.
З початку року триває облаштування родовищ у північно-західній частині шельфу Чорного моря, були введені в експлуатацію на Одеському родовищі дві нові свердловини, що дало змогу одержати додатково понад 200 тис. куб. м газу на добу. Саме з освоєнням північно-західної частини шельфу Чорного моря фахівці «Чорноморнафтогазу» пов’язують один з перспективних напрямків у своїй діяльності.
Тільки з Одеського родовища в нинішньому році планується отримати газу обсягом понад 1 млрд. куб. м. Підприємство збирається добути із усіх родовищ понад 2 мільярди кубів.
Газ одержують, а попутний з ним конденсат, який можна використовувати як бензин, пускають «наліво». Так, за незаконні продажі притягнуті до кримінальної відповідальності попередні два керівники компанії вже після анексії Криму.
Виходить парадоксальна ситуація. Газ у Криму крадуть як мінімум тричі: один раз у держави Україна, другий раз уже на суші, пускаючи в незаконний обіг газовий конденсат, і третій раз — підприємства різної форми власності, які не платять за вже спожитий газ. Ну, і звичайно, обманюють й на самому «Чорноморнафтогазі», продаючи неякісне й нестандартне паливо.

Крим.

 

На об’єктах «Чорноморнафтогазу» у Криму.

Фото автора.