У Слов’янську йде підготовка до відкриття Координаційного центру по роботі з переселенцями й громадянами, які постраждали в АТО. Він розміститься на першому поверсі міськради й дасть змогу забезпечувати комунікацію всіх служб міста, що надають допомогу внутрішньо переміщеним особам.

Як розповіла керівник центру Наталія Подлатова, сьогодні в Слов’янську зареєстровано 35 тисяч переселенців, які виїхали з тимчасово окупованих населених пунктів Донецької й Луганської областей. Значна їхня частина — це пенсіонери й люди з особливими потребами. Кожному з переселенців спочатку було потрібно зареєструватися за місцем проживання, побувати в міграційній службі, потім в управлінні соціального захисту населення, пенсіонерам — ще й в управлінні Пенсійного фонду. Усі ці служби й організації розташовані у місті на певній відстані, а то й у різних мікрорайонах. Тепер же для постановки на облік громадянам досить звернутися в один кабінет на першому поверсі міськради, а співробітники центру самі подбають про забезпечення прямого зв’язку з органами соціального захисту, пенсійного забезпечення, медичними установами, благодійними організаціями.
У центрі планують створити єдину комп’ютерну базу даних про внутрішньо переміщених осіб і жителів Слов’янська, які постраждали внаслідок проведення АТО, з інформацією про їхні першочергові потреби — у житлі, медикаментах, дитячому харчуванні тощо.
В ООН нарахували в Україні 1 млн. 382 тис. переселенців. На сьогодні допомогу для жителів Слов’янська й переселенців, які постраждали від війни на сході, одночасно з органами влади, надає ціла низка недержавних структур, серед яких — волонтерська ініціатива «Донбас SOS», благодійний фонд «Людина в біді», фонд «Carіtas Ukraіne».

Слов’янськ 
Донецької області.