Яскрава подія минулого навчального року в Херсоні — церемонія нагородження переможців конкурсу, заснованого Освітнім фондом народного депутата України Олександра Співаковського (OSEF). Мета конкурсу — підтримка талановитої молоді й найкращих фахівців у галузі освіти.

«Будь-яке місто, будь-який населений пункт закінчує своє життя тоді, коли з нього починає від’їжджати найталановитіша частина нової генерації, — вважає засновник фонду, народний депутат України Олександр Співаковський. — Тому головний меседж цього заходу — показати, що молодь потрібна, що є люди, які вірять в її сили, і ці люди готові інвестувати в їхній талант, в їхню освіту. Ми хочемо відродити давні традиції меценатства, які існували в нашому місті сто років тому».
Конкурс проводився в чотирьох номінаціях: «Кращий педагогічний досвід» (три гранти по 10 тисяч гривень), «Кращий студент» (три гранти по 10 тисяч гривень), «Кращий start-up» (один грант на 50 тисяч гривень) і «Мобільність» (два гранти по 30 тисяч гривень). Загалом на цьому етапі на підтримку молодих талантів фонд виділив 170 тисяч гривень.
З понад сотні поданих на конкурс проектів до фіналу вийшли лише 14, із них експертна рада фонду відібрала 8 найкращих. Автори цих робіт й отримали гранти Освітнього фонду Олександра Співаковського (OSEF).
Слід зазначити, що всі претенденти брали участь у конкурсі на умовах повної анонімності (кожному з них було присвоєно власний нік). Це, на думку засновників фонду, дало можливість експертам оцінювати подані проекти об’єктивно й неупереджено. Так, імена переможців стали відомі лише 16 квітня під час церемонії нагородження.
Отже, переможцями в номінації «Кращий педагогічний досвід» стали: Ірина Радецька, гімназія №6 (тема роботи «Цикл уроків з німецької мови з використанням аудіовізуального методу навчання»); Юлія Бурлака, гімназія №30 (тема роботи «Комп’ютерні технології в кабінеті естетики»); Тетяна Надточій, школа №28 (тема роботи «Полікультурне виховання учнів у сім’ї та школі»).
Кращими студентами визнано: Олега Мартиненка (ХНТУ), Станіслава Безердяна (ХНТУ) і Владислава Гавриленка (ХНТУ).
Грант на стажування за кордоном отримала студентка Олена Плетена, яка здобула перемогу в номінації «Мобільність» (через те, що на конкурс не надійшло заявок від педагогів, другий грант у цій номінації не присуджували).

Переможцем у номінації «Кращий start-up» став Ігор Блінов (на знімку праворуч разом із Олександром Співаковським). Отриманий грант у розмірі 50 тисяч гривень він планує витратити на відкриття й просування соціального проекту з облаштування велопаркінгу на території свого університету.
Теплі напутні слова Освітньому фонду OSEF і першим переможцям заснованого ним конкурсу пролунали зі сцени театру від голови Херсонської облдержадміністрації Андрія Путілова, народних депутатів України, ректорів провідних херсонських вишів, представників педагогічної громадськості регіону.
Як повідомив Олександр Співаковський, наступний етап заснованого OSEF конкурсу за-плановано на осінь цього року. І, за його словами, новий етап буде ще масштабніший.
«Це лише старт. Другий етап конкурсу відбудеться у жовтні. Ми плануємо виділити на гранти вже майже півмільйона гривень. Так хочемо створити стимул для молодих, талановитих людей жити і працювати тут, у Херсоні. Їздити за кордон, вивчати досвід, але обов’язково повертатися до рідного міста, приносити йому користь. Ми розширюватимемо можливості для молоді», — пообіцяв Олександр Співаковський

Фото надано прес-службою народного депутата.