Понад сімсот мільйонів гривень виплачено власникам земельних паїв на Вінниччині за передані в оренду наділи у 2014 році. Загальна сума нарахувань за цей період становить 728 мільйонів гривень. Сільгосппідприємства, що орендують паї, завершують розраховуватися з їх власниками.

Загалом у регіоні селяни передали в оренду понад мільйон гектарів власних наділів. Середній розмір плати за гектар становить 760 гривень. В обласному управлінні Держгеокадастру наголошують, що істотно скоротилася кількість тих, хто не визначився, що робити з паями. Ефективніше стали використовувати також землі державної власності — запасу та резерву. Цьогоріч за них нараховано орендної плати на 15,3 мільйона гривень більше, ніж торік. Загальна сума нарахувань у 2015-му становить 67,6 мільйона гривень.
— Землі запасу і резерву не мають залишатися недоглянутими в очікуванні майбутнього господаря, — каже начальник управління Держгеокадастру у Вінницькій області Юрій Козак. — З метою їх прозорого розподілу й ефективного використання облдержадміністрація створила спеціальну комісію. З початку року передано в оренду майже тисячу гектарів таких земель. Перевагу в їх отриманні надаємо фермерам.
За словами співрозмовника, орендна плата цьогоріч також збільшиться, бо буде проведено індексацію нормативно-грошової оцінки землі. Додаткові кошти матимуть і селяни, і держава.

Вінницька область.