Анонсуючи під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів обрання нового голови правління «Укрнафти», Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк наголосив, що уряд очікує від керівництва компанії як виплати державі дивідендів, так і реального покращення роботи.

«Сьогодні під час засідання загальних зборів акціонерів у компанії «Укрнафта» повинен з’явитися новий голова правління», — сказав він та наголосив, що збори акціонерів також повинні прийняти рішення про розподіл дивідендів за 2014 рік. Прем’єр нагадав, що Верховна Рада ухвалила урядовий законопроект, який фактично повернув державі можливість проводити загальні збори акціонерів та впливати на діяльність компанії. Відповідно, держава, володіючи 51 відсотком акцій компанії, має отримати 1,2 мільярда гривень дивідендів.
Глава уряду також повідомив, що в середу члени Кабінету Міністрів провели зустріч із можливим кандидатом на посаду голови правління цієї компанії, який має дуже серйозний досвід роботи в найбільших світових енергетичних компаніях. Окреслюючи завдання, які стоять перед новим керівником компанії, А. Яценюк сказав, що це передусім прозорість і ефективність її роботи. «Незважаючи на значне падіння цін на нафту, вірогідний керівник компанії зазначив, що є можливості як для збільшення обсягу видобутку нафти, так і для зменшення вартості видобутку», — сказав прем’єр.
Висловивши побажання, щоб держава, як акціонер «Укрнафти», поважала права міноритарного акціонера, прем’єр додав: «Ми переконані, що так само з боку міноритарного акціонера є повага до прав держави як того, хто володіє 50 плюс 1 процент акцій у цій компанії».
Під час засідання уряд також розглянув питання невідкладного створення робочої групи з передачі низки митниць в управління британській компанії, яка має значний досвід в управлінні митницями в Європі.
Під наведенням порядку глава уряду розуміє боротьбу з контрабандою, збільшення доходів митниць та інституційну спроможність митної служби як такої. За задумом, окрім наведення порядку, ці митниці ще й стануть полігоном, де здобуватимуть досвід нові українські митники.
Коментуючи підписання Президентом, Кабінетом Міністрів та Національним банком України нового Меморандуму про співпрацю з Міжнародним 
валютним фондом, 
А. Яценюк повідомив, що наступне засідання Ради директорів МВФ очікується 31 липня. «Це дає можливість Україні отримати наступний транш у розмірі 1,7 мільярда дола-рів США», — сказав очільник уряду та додав, що оскільки Верховна Рада, «хоч і зі складнощами, та все ж проголосувала за необхідні законопроекти», то це розкриває додаткові фінансові можливості для отримання Україною фінансового ресурсу у розмірі загалом 3,2 мільярда доларів США.

ДОСЛІВНО

Арсеній ЯЦЕНЮК:
«Кабінет Міністрів приймає рішення про створення невідкладно робочої групи щодо передачі низки митниць в управління британській компанії. Ми розглядаємо в першу чергу Закарпатську, Львівську, Волинську, Чернівецьку митниці, які повинні перейти під управління незалежної фахової компанії, і на цих митницях має бути наведений порядок».

 

Міністр аграрної політики і продовольства України Олексій Павленко, міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин.

Фото Владислава МУСІЄНКА (УНІАН).