У четвер ввечері «нормандська четвірка» в телефонному режимі обговорила підсумки засідання Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі, що відбулося 21 липня в Мінську. Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Франсуа Олланд і президент РФ Володимир Путін під час розмови підтримали ініціативу глави нашої держави Петра Порошенка щодо невідкладного підписання в рамках Мінських угод домовленості з відведення танків, гармат калібром до 100 міліметрів і мінометів (на 15 км з кожного боку від лінії зіткнення), повідомляє прес-служба глави держави.
Співрозмовники відзначили необхідність забезпечення належного моніторингу й верифікації режиму припинення вогню з боку ОБСЄ і схвалили досягнуті в рамках групи рішення про відновлення зруйнованих об’єктів водної інфраструктури та залізничних колій на Донбасі. Особливу увагу було приділено невідкладному створенню в районі лінії розмежування гуманітарно-логістичних центрів, де українці з окупованих територій зможуть придбати продукти й ліки за прийнятними цінами.
Петро Порошенко наголосив на визволенні заручників, у тому числі незаконно утримуваних осіб на території Росії, зокрема Надії Савченко.
Обговорювалися також питання майбутніх виборів у деяких районах Донецької і Луганської областей. Український Президент ще раз підкреслив неприпустимість проведення запланованих бойовиками на 18 жовтня й 1 листопада псевдовиборів, які не матимуть юридичних наслідків.
Лідери країн «нормандської четвірки» повернулися до теми демілітаризації н. п. Широкине, який є стратегічним плацдармом на маріупольському напрямку. «Чотири лідери взяли до відома виведення сепаратистських сил і попросили Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ та експертів Спільного центру з контролю і координації питань припинення вогню (СЦКК) знайти до 3 серпня практичні рішення про виведення українських військ і установку Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ», — йдеться у комюніке Єлисейського палацу, передає «Інтерфакс-Україна».
Під час селекторної наради головний ініціатор і спонсор гібридної війни на сході України закликав законодавчо оформити особливий статус окремих регіонів Донбасу й амністію бойовикам. А після телефонної розмови у форматі «нормандської четвірки» провів екстрену нараду Радбезу РФ.
Путін жме на всі педалі, протискуючи колію своїх політичних інтересів, нав’язуючи під повну опіку України сепаратистські квазіутворення. Для більшої переконливості — під залпи гармат на Донбасі. Це прийоми бандитського рекету 1990-х. Тільки у світовому масштабі. В інтерв’ю РТВ Словенія російський прем’єр Дмитро Медведєв заявив, що коли Україна не домовиться із псевдореспубліками «ДНР»/«ЛНР», то може зникнути зі світової карти, як Югославія. Мовляв, київська влада повинна виявити «гнучкість» у рамках Мінських домовленостей, а бойовики — «схильність до компромісу». При цьому домовлятися українцям Кремль радить без участі ЄС, США й РФ.
Чергова спроба домовиться про мир на найвищому рівні, безумовно, вселяє надію. Але без оптимізму. Адже ніхто не може гарантувати виконання цих угод з боку Росії. Для Путіна, схоже, це частина його гібридної гри, де він виступає в масці миротворця. При цьому своєю присутністю він просто догоджає «занепокоєній Європі», яка боїться вирішити проблему інакше. А Україна без підтримки ззовні «по-іншому» з агресором сама не впорається. Усе це й формує установку нібито безальтернативності Мінських домовленостей. При цьому заручниками слова честі офіційного Києва стали бійці на передовій.
Командування АТО забороняє українським воїнам відкривати вогонь у відповідь у випадку обстрілів з боку терористів. За оперативним даними групи «Інформаційний спротив», у зоні бойових дій представниками українського командування розпочато «полювання на відьом» у контексті обвинувачень із боку ОБСЄ українських військ в обстрілі центру Донецька з танків, що нібито мав місце 18 липня.
За словами координатора групи «ІС» народного депутата Дмитра Тимчука, пошук «винних» в українських підрозділах супроводжується безпрецедентним тиском на солдатів і офіцерів з боку окремих представників українського генералітету, а також погрозами порушення кримінальних проваджень...
«Ми не коментуємо обвинувачення з боку ОБСЄ — ця структура, що позиціонує себе як «незалежні спостерігачі» (але чомусь постійно грає на користь агресора в особі РФ), давно дискредитувала себе. Але представники українського генералітету повинні хоча б заради інтересу перед такими «розборами польотів» побіжно глянути на ТТХ танкових озброєнь, коли вже під час навчання у військових училищах і академіях у них не було на те часу або бажання. Загалом ми вважаємо неприпустимим у дисциплінарній практиці збройних формувань України орієнтуватися на заяви структури, яка вирізняється наданням заангажованої, необ’єктивної інформації і повна повнісінька представників держави-агресора», — вважають в «ІС».
Військові аналітики відзначають патологічний потяг командування сил АТО до так званого дотримання Мінських домовленостей, що полягає в найсуворішій забороні українським військам відкривати вогонь у відповідь у разі обстрілів (у тому числі з важких озброєнь) з боку формувань російсько-терористичних військ. «Ця заборона мала би сенс виключно у випадку дотримання Мінських домовленостей з боку бойовиків, російських найманців і військовослужбовців ЗС РФ — при тому, що українські війська й так протягом півроку не демонструють ніякої активності. А в цій  ситуації, коли російсько-терористичні війська постійно вживають спроби наступальних дій і ведуть перманентні обстріли по всій лінії розмежування, така  політика військового керівництва призводить до подальшої втрати територій, підконтрольних Україні, і розростанню виразки російської зарази на тілі нашої країни», — прокоментував ситуацію з «мінським послухом» Дмитро Тимчук.