19 липня на Волині поблизу прикордонного села Ростань Шацького району пролунали постріли. Завдяки правоохоронцям повторення подій під Мукачевим вдалося уникнути. Хоча конфлікт бізнес-інтересів тут іще не погашено і події можуть розгортатися за непередбачуваним сценарієм.

Створюючи в 1994 році в селі Ростань Шацького району плантацію лохини високорослої, тодішній начальник обласного управління лісового господарства Дмитро Телішевський, на жаль, нині уже покійний, навіть уявити не міг, яку міну сповільненої дії закладає. Справу ж він розпочинав досить перспективну. Лохина, яка відзначається своїм смаком і чудодійними лікувальними властивостями, мала величезний попит за кордоном, нею ласували навіть європейські монархи. Відповідно й ціна на неї була високою.
Сьогодні плантація лохини в Ростані — одна з найбільших у Європі, дає на рік 350—500 тонн ягід, вартість кілограма яких — понад сто гривень. Звичайно, підприємливі люди відразу оцінили привабливість справи. Розпочалася боротьба за право володіння високоприбутковим бізнесом. Змінювалися власники, не завжди відкрито і на законних підставах. У судах тривали безкінечні суперечки між претендентами і власниками. Справа сьогодні заплутана так, що навіть фахівцям з юриспруденції важко визначити в ній істину.
Усе це вилилося у конфлікт між представниками теперішнього директора ПП «Флора» В’ячеслава Полякова та працівниками однієї охоронної фірми з Луцька, який і трапився 19 липня. З обох сторін у ньому взяло участь близько двохсот чоловік. Частина з них була озброєна мисливськими рушницями і пристроями для відстрілу гумовими кулями.
Днями про обставини цих подій йшлося на прес-конференції в обласному управлінні внутрішніх справ. Заступник начальника УМВС у Волинській області Анатолій Петрушин розповів, що працівники міліції прибули, отримавши повідомлення про пошкодження вогнепальною зброєю трактора ЮМЗ і автомобіля «Опель», що належать ПП «Флора». Побачивши агресивно налаштованих учасників суперечки, міліція стала поміж ними і почала заспокоювати їх. Таке протистояння тривало увесь день.
Анатолій Петрушин також повідомив, що теперішнього директора ПП «Флора» Владислава Полякова та колишнього співвласника підприємства Василя Столяра намагався неодноразово примирити, однак жодна зі сторін не дослухалася. Сьогодні, як повідомив полковник, у Шацькому районі перебуває з півсотні працівників міліції, зокрема й зі спецпідрозділів.
До речі, про конфлікт між підприємствами знали й у прокуратурі, про що повідомив керманич обласного відомства Дмитро Чепіжак. Тож очікували, що представники ПП «НВК «Органіка» поїдуть забирати майно. Тим часом начальник управління СБУ в області Юрій Фелонюк попереджає, що в разі повторення протистояння правоохоронці діятимуть жорстокіше.
Як далі розгортатимуться події довкола суперечок за право власності на плантацію лохини в селі Ростань, покаже час. Багато залежатиме від справедливості й об’єктивності судових органів. Інакше стрілянина може повторитися. І нема гарантії, що й наступного разу обійдеться без жертв.

Волинська область.