Про це учора під час спільного брифінгу повідомили міністр юстиції Павло Петренко та секретар РНБО Олександр Турчинов.

Міністр зазначив, що рік тому саме Олександр Турчинов, будучи в. о. Президента, запустив справедливий процес перевірки Компартії. Невдовзі усі необхідні докази було передано до суду, проте судовий процес досі так і не завершено. Тож відсторонення Компартії від політичного процесу відбулося на підставі Закону «Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їхньої символіки».
«Після ухвалення Верховною Радою закону, який передбачив можливість засудження комуністичного тоталітарного режиму, Міністерство юстиції сформувало незалежну комісію, яка протягом місяця проводила перевірку трьох партій — Комуністичної партії України, Комуністичної партії України (оновленої) та Комуністичної партії України робітників і селян. На основі висновків комісії я підписав три накази, які визначають, що компартії України, зокрема, у своїй діяльності, найменуванні, символіці, статуті та програмі не відповідають вимогам ч. 2 ст. 3 Закону «Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їхньої символіки», — повідомив Павло Петренко.
Правовими наслідками цих наказів є те, що ці три політичні сили не можуть бути суб’єктами виборчого процесу і не можуть брати участі у політичному житті країни. Водночас міністр пообіцяв, що Мін’юст таки доведе до кінця судові процеси про заборону Компартії.
Секретар РНБО Олександр Турчинов, нагадавши, що саме він рік тому, 24 липня 2014 року, перебуваючи на посаді Голови Верховної Ради, розпустив фракцію КПУ, назвав 24 липня днем історичної справедливості. «Це справді акт історичної справедливості, бо відсьогодні відповідальна за голодомор та масові репресії проти українського народу Комуністична партія України втрачає політичний статус і права політичної партії», — сказав він.