Комітет Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності заслухав керівництво НБУ, Нацкомфінпослуг, Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку стосовно проекту Комплексної програми розвитку фінансового сектору України до 2020 року. Прогнози регулятора — занадто оптимістичні, вважають у парламентському комітеті. Тоді як у НБУ стверджують, що для оптимізму підстави є.

На думку членів комітету, програма «занадто оптимістична», а особливо розділ програми «Бачення майбутнього». Якщо йому вірити, то до 2020 року інфляція становитиме не більш як     5 відсотків, ми отримаємо вдосталь кредитних ресурсів, запрацює накопичувальна пенсійна система. Голова комітету Сергій Рибалка відзначив, що програма не враховує негативні чинники, пов’язані з військовим конфліктом на сході України, анексією Криму, відголосками світової економічної кризи і не містить орієнтовних прогнозних показників реального сектору економіки. У програмі не згадується проблема повернення депозитів у проблемних банках і валютних позичальників.
«Наша спільна ключова мета — підвищення рівня життя в Україні. А це можливо тільки за умови прискореного економічного зростання. А основне завдання фінансової системи — забезпечити економіку дешевим кредитним ресурсом», — додав Сергій Рибалка.
У свою чергу голова НБУ Валерія Гонтарева позитивно охарактеризувала перебіг реформ у фінансово-банківському секторі. Вона заявила, що вже «фактично завершено очищення банків 1—2 груп» (нині 35 найбільших банків становлять 85 відсотків усієї банківської системи), а проблеми дрібних банків 3—4 груп не впливатимуть на загальний стан фінансової системи країни. Очільниця Нацбанку подякувала парламентаріям за ухвалені закони про відповідальність власників банків і про посилення вимог до банків.
В. Гонтарева запевнила, що регулятор продовжуватиме жорстку монетарну політику для зниження інфляції до рівня 12-13 відсотків у 2016 році. Щодо курсу гривні — його в НБУ хочуть залишити гнучким. Гонтарева пообіцяла, що регулятор не допустить торішньої «божевільної волатильності» курсу гривні й що курс буде стабільний. НБУ також планує в разі збереження позитивних тенденцій наступного року зняти обмеження з валютних операцій.
Гонтарева розповіла, що реформа банківського сектору проходить у три етапи. Перший розпочався із середини 2014 року, а наразі триває другий етап реформування та очищення банківського сектору. «Це так зване перезавантаження», — сказала вона. Із другого півріччя 2016 року, за прогнозом НБУ, має розпочатися «етап сталого розвитку банківської системи».
Основними завданнями на шляху реформування банківської системи НБУ вважає очищення від неплатоспроможних банків, відновлення довіри вкладників — щоб люди знову понесли свої заощадження до банків, стабілізацію інфляційних процесів.
«Сьогодні фінансова система України накопичила купу проблемних питань, які вимагають вирішення. Зокрема, високий рівень доларизації, втрата довіри до банківської системи серед громадян, низький рівень прав кредиторів, недостатній рівень капіталізації фінансової системи і багато іншого — це ті виклики, на які ми повинні негайно реагувати. Отже, фінансовий сектор потребує кардинальних реформ», — зауважив заступник голови комітету, народний депутат від Блоку Петра Порошенка Руслан Демчак, підсумовуючи результати засідання.
Загалом комплексна програма розвитку фінансового сектору України до 2020 року передбачає прийняття понад 40 законів та адаптацію більш як 50 директив ЄС. Уже до кінця року має бути проведено діагностику банків та визначено необхідність капіталізації, встановлення механізму захисту прав кредиторів та споживачів, створення кредитного реєстру в НБУ та посилення нагляду за кредитними ризиками, визначення стратегії роботи державних банків та стратегії грошового обігу в Україні.
У парламентському комітеті створено робочу групу, яка працюватиме над цією програмою. Уже розроблено 45 законопроектів у розвиток програми.

Прогноз 

До 2020 року, згідно з програмою, інфляція має становити 5 відсотків. Кредитні ставки — знизитися до 10 відсотків. Натомість частка безготівкових платежів має зрости до 30 відсотків.

 

 

Тимур Хромаєв (голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку), Сергій Рибалка (голова профільного комітету), Валерія Гонтарева (Голова Нацбанку).

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.