Венеціанська комісія позитивно оцінила розроблений робочою групою з питань правосуддя попередній текст змін до Конституції України в частині правосуддя. Про це йдеться в попередньому висновку Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанської комісії).
У висновку, зокрема, зазначається: «Запропоновані зміни в цілому є позитивними та заслуговують на підтримку. Положення законопроекту добре сформульовані. Їх прийняття буде важливим кроком вперед на шляху до створення справді незалежної судової системи в Україні».
Глава парламенту та голова Конституційної комісії Володимир Гройсман, вітаючи схвальний відгук Венеціанської комісії на пропоновані зміни до Основного Закону в частині правосуддя, зазначив, що ми маємо шанс закласти фундамент для ще однієї реформи, яку так чекає українське суспільство — судової.
«Венеціанська комісія відзначила гарну роботу над законопроектом і впевнена, що його прийняття буде важливим кроком вперед на шляху до створення справді незалежної судової системи в Україні. Я дякую робочій групі з питань правосуддя за фахово підготовлений документ, а Венеціанській комісії за ще один швидкий розгляд законопроекту», — зазначив Володимир Гройсман на своїй сторінці у Фейсбук.
Венеціанська комісія підтримує:
— усунення Верховної Ради з процесу призначення суддів;
— скасування випробувального терміну для суддів;
— скасування поняття «порушення присяги» як підстави для звільнення суддів;
— запровадження конкурсних процедур при призначенні суддів на посади;
— формування Вищої ради правосуддя так, щоб більшість складали судді, обрані суддями;
— проведення реформи прокуратури та забезпечення гарантій її незалежності (насамперед через позбавлення Верховної Ради повноважень щодо висловлення недовіри Генеральному прокурору);
— позбавлення прокуратури повноважень щодо здійснення загального нагляду.

Експерти підтримали й пропозиції, які передбачають існування системи спеціалізованих судів та схвалили конституційне закріплення адміністративних судів як важливого елементу контролю за здійсненням органами державної влади своїх повноважень. Позитивним є рішення експертів і щодо включення до Конституції норми, яка передбачає можливість визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду, як це передбачено в Римському статуті.
Водночас Венеціанська комісія, на відміну від своїх попередніх висновків, рекомендувала залишити серед суб’єктів призначення/обрання членів Вищої ради правосуддя також і Верховну Раду, а за Президентом — залишити функцію призначення суддів, зазначивши при цьому, що вона матиме суто церемоніальний характер. Коли ж ідеться про звільнення суддів, то експерти вважають, що тут доцільно обмежитися рішенням Вищої ради правосуддя. Підтримано й пропозицію стосовно запровадження інституту конституційної скарги.
Заступник глави адміністрації Президента та голова робочої групи Конституційної комісії з питань правосуддя Олексій Філатов зазначив, що найближчим часом зміни до Основного Закону буде доопрацьовано з урахуванням рекомендацій Венеціанської комісії та винесено на розгляд Конституційної комісії.
А Президент Петро Порошенко в інтерв’ю одному з телеканалів пообіцяв подати до парламенту законопроект про внесення змін до Конституції в частині правосуддя впродовж двох тижнів після отримання висновку Венеціанської комісії. «Маємо нарешті забезпечити ефективний принцип комплектації судів, формування суддівського корпусу, збільшення відповідальності та прозорості діяльності судової системи», — зазначив глава держави та висловив сподівання, що Верховна Рада підтримає пропоновані конституційні зміни.