У столиці в рамках державного свята — Дня хрещення Київської Русі — відбулася низка урочистих заходів. З самого ранку місто розбудили дзвони Володимирського патріаршого кафедрального собору, де Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет у співслужінні з сотнями священиків з усіх регіонів країни провів Божественну Літургію. 

У Літургії взяв участь Президент України Петро Порошенко разом з дружиною (на знімку).

 

 


Згодом тисячі й тисячі вірян, що зібралися відзначити 1027-му річницю Хрещення нашої землі та 1000-ліття упокоєння рівноапостольного князя Володимира, пройшли хресною ходою до Володимирської гірки, де височіє йому пам’ятник.


Відслуживши молебень, під час якого увесь люд щиро молився за мир та щасливу долю Батьківщини, Предстоятель УПЦ КП звернувся до пастви.


— Зараз наша держава і народ борються з викликами зовнішніми і внутрішніми. Зовнішній — це агресія сусідньої держави, а внутрішній — недовіра і суперечки в народі, зубожіння та корупція, втома від боротьби. Чи зможемо подолати ці виклики, залежить від нас, — зазначив Святійший Філарет.


Щоб збудувати життя на міцному фундаменті Божих заповідей, слід іти за істиною й викривати тих, хто «бажає привласнити нашу історію, через приниження наше — звеличитися, обкрадаючи нас — збагатитися», — сказав він. Бо ж «Україну вважають своєю окраїнною вотчиною, Церкву нашу — своєю прислужницею, а Київ, матір городів руських — власною провінцією».


На Володимирській гірці також відбулася зустріч керівництва держави з членами Всеукраїнської ради церков, а на Михайлівській площі — великий духовний концерт.


Світлана ЧОРНА.


Тим часом у Лубнах, як повідомив наш власкор Василь НЕЇЖМАК, на Володимирському майдані архієпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ КП Федір освятив хрест. Встановили його на постаменті, де до лютого 2014 року стояв бюст радянського партійного і державного діяча Сергія Кірова. Цей «пережиток минулого» місцеві активісти знесли під час Революції Гідності. Тепер на цьому місці зведуть храм Святого Рівноапостольного князя Володимира. Його вважають засновником Лубен, бо саме він у 988 році наказав звести фортецю над Сулою для захисту Київської Русі від набігів кочівників.


В урочистостях взяли участь міський голова Лубен Олександр Грицаєнко, учасники АТО, представники громадськості. Знаковою стала присутність матері загиблого на Донбасі героя-земляка Владислава Бєлоруса.


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.