Стабілізація фінансово-бюджетної і банківської систем України, підготовка проекту держбюджету на 2016 рік, реструктуризація зовнішньої заборгованості, розробка проекту податкової реформи. Про це йшлося під час колегії Міністерства фінансів за участі прем’єра Арсенія Яценюка.


«Коли понад півроку тому було сформовано діючий уряд, економіка України перебувала у надзвичайно важкому стані — фактично «в реанімації». Тож перед міністерством стояли вкрай важливі виклики та завдання — оздоровлення системи державних фінансів та стабілізація фінансово-бюджетної і банківської систем України. З цими завданнями ми впоралися: за ці півроку нам вдалось забезпечити стабільність та безперервне функціонування бюджетної та фінансової артерій України», — зазначила у своєму виступі міністр фінансів Наталія Яресько. Також вона наголосила на необхідності реформування самого Міністерства фінансів та Державної фіскальної служби та визначила ключові пріоритети подальшої діяльності Мінфіну.


Ключові пріоритети Мінфіну:


— завершення реструктуризації зовнішніх комерційних зобов’язань, щоб знизити тиск на платіжний баланс країни та стабілізувати боргове навантаження;


— розробка проекту податкової реформи, мета якої — розширення податкової бази, детінізація економіки, створення справедливішого податкового навантаження всередині країни, а також забезпечення сприятливішого інвестиційного клімату;


— підготовка проекту держбюджету на 2016 рік, який має посилити соціальний захист громадян та забезпечити фінансування оборони на рівні поточного року в 5 відсотків від ВВП;


— модернізація управління державними фінансами шляхом запровадження електронних послуг (е-закупівлі, система «Прозорий бюджет»).


Прем’єр Арсеній Яценюк доручив Мінфіну розробити зміни до Бюджетного кодексу, які б передбачали, що для фінансування дотаційних регіонів центральний бюджет має виділяти не 100 відсотків дотації, а 50. Решту коштів має надавати обласний бюджет, що дасть змогу за-провадити справедливий підхід до фінансування цих регіонів. При цьому прем’єр категорично вимагає публікувати всю інформацію, куди та які суми спрямовуються з місцевих бюджетів. «Ми публікуємо всю інформацію щодо фінансової звітності центрального бюджету. Те саме повинні зробити місцеві бюджети», — за-значив глава уряду, нагадавши, що децентралізація передбачає не тільки додаткові права, а й відповідальність.


Стосовно підготовки проекту держбюджету на 2016 рік, то міністр фінансів висловила сподівання, що його дефіцит буде на рівні 3,75 відсотка від ВВП. «Цей бюджет має значно посилити соціальний захист наших громадян та забезпечити фінансування оборони на рівні поточного року в 5 відсотків від ВВП. В умовах складної економічної ситуації зробити це буде можливо тільки за умови дуже консервативної політики щодо інших видатків, про що ми будемо всі розмовляти зі всіма без виключення міністерствами. Наша мета — досягти у 2016 році цільового показника дефіциту бюджету у 3,75 відсотка ВВП», — сказала Н. Яресько.
Водночас прем’єр зауважив, що «держбюджет на 2016 рік буде ще складніший, ніж на 2015-й». За його словами, це, зокрема, пов’язано зі зменшенням на 40 мільярдів гривень доходів НБУ та скасуванням додаткового імпортного збору, а це ще мінус 17,5 мільярда гривень.


Водночас глава уряду висловив думку, що Україна не отримує належної фінансової допомоги від країн Заходу. «Проблеми Греції — ніщо порівняно з проблемами України. У Греції немає тисяч загиблих, російських танків, втрати 20 відсотків економіки. Греція, яка за населенням в чотири рази менша, ніж Україна, без російської агресії отримала 380 мільярдів євро, а Україна — 17,5 мільярда і ще 7,5 від США та інших донорів», — сказав він і додав, що саме тому Україні необхідна успішна операція з реструктуризації боргів, адже сьогодні на обслуговування держборгу ми витрачаємо стільки ж, скільки на оборону.

 

Міністр фінансів України Наталія Яресько, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк і перший заступник міністра фінансів України Ігор Уманський (зліва направо) під час засідання колегії Міністерства фінансів України.

Фото з сайту http://www.kmu.gov.ua