Колектив шахти «Нововолинська № 1» (Волинська область) розпочав страйк із вимогою погасити заборгованість з зарплати за три місяці. Про це «Голосу України» повідомив голова Незалежної профспілки гірників України (НПГУ) Михайло Волинець. За його інформацією, у понеділок робітники відмовилися спускатися під землю і зібралися перед адміністративною будівлею підприємства. «Я хочу не тільки повної виплати зарплати, а й покарання для того, хто винен у ситуації із заборгованістю», — цитує інтернет-видання «Буг» голову первинної профспілкової організації НПГУ шахти Анатолія Мухомеджанова.

Раніше шахта «1/3 Новогродівська» на Донеччині оголосила акцію протесту, але припинила її цього тижня після часткової виплати грошей. Адміністрація умовила гірників поновити роботу, пообіцявши, що всю заборгованість невдовзі виплатять.


Михайло Волинець також стурбований тим фактом, що простоює шахта імені Стаханова державного підприємства «Красноармійськвугілля» — через пожежу, яка сталася два тижні тому. «Потрібно купити дороге обладнання для боротьби з пожежею, його немає. Люди не працюють і не отримають грошей. А на шахті «Україна» державного підприємства «Селидіввугілля» зламався комбайн, і гірників відправили у вимушену відпустку на три дні», — додав лідер профспілки.


«Збитки від роботи вугільної галузі становлять щонайменше 100 мільйонів гривень на місяць. Відповідно, за таких збитків нам не вистачає грошей на зарплату. Внутрішніх коштів, які є в системі, недостатньо, щоб укладати в обладнання. Не вкладаючи, очікувати, що шахти розвиватимуться, нелогічно», — пояснив, відповідаючи на запитання кореспондента «Голосу України» під час брифінгу, міністр енергетики і вугільної промисловості Володимир Демчишин.


Міністр розповів, що просив керівництво уряду перерозподілити кошти, передбачені в бюджеті на ліквідацію шахт, і спрямувати гроші на погашення заборгованості з зарплати гірникам. А кошти від реалізації вугілля можна було би використовувати на розвиток підприємств. Демчишин зазначив, що ідею не підтримав Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк: «Його пропозиція — піднімайте ціну вугілля, що, відповідно, піднімає вартість електроенергії, і перекладайте це питання на споживачів».

ДОВІДКОВО

За даними Міністерства енергетики і вугільної промисловості України, заборгованість з заробітної плати шахтарів становить приблизно 400 мільйонів гривень.

 

28 січня 2015 р. Акція протесту трудових колективів вугледобувних підприємств біля будівлі Кабінету Міністрів України.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА (з архіву «Голоса України»).