Зона АТО, сектор С. До лінії розмежування — відстань у кілька кілометрів. Разом із офіцерами штабу АТО на звичайному військовому «УАЗику» наближаємося до опорного пункту батальйону спецпризначення, який тримає оборону в районі Донецька.

На лінії розмежування тривожно


— Тут, у лісосмузі, газу додай, їхати без зупинок, — наказує водієві старший машини полковник Юзеф.
На мій запитливий погляд офіцер пояснює: «У цьому районі є ймовірність проникнення диверсійно-розвідувальних груп супротивника. Та й інтенсивність обстрілів висока. Взагалі, на цій ділянці пересуваємося не більш як однією-двома машинами. Щойно терористи, які засіли на тому боці, виявляють рух колони, — починають обстріли з артилерії і мінометів».
— Так, там сепаратисти. Але насамперед за лінією розмежування залишаються наші люди, громадяни України, — наголошує офіцер ЗСУ. — І обов’язок держави — гарантувати своїм громадянам дотримання їхніх прав, хоч би де вони перебували. У тому числі, за лінією фронту...
— Ті, хто підтримує терористів, для нас — люди, які помиляються. Їх ще можна переконати. А от якщо хтось із них бере до рук зброю, стріляє в українських військових — це вже злочинець, якого рано чи пізно судитимуть за українськими законами, — долучається до розмови київський офіцер Данило.


«Буде команда — підемо вперед»


Залпи стрілецької зброї і гранатометів цього разу виявляються навчальними. Стрільбу ведуть бійці окремого батальйону спецпризначення на заняттях з вогневої підготовки, що відбуваються тут.
Виконуючи Мінські домовленості, українські військові відвели від лінії зіткнення все важке озброєння. Тепер у розпорядженні батальйону залишаються лише дві бойові машини БРДМ-2 — з них і відпрацьовували вправи бійці спецпризначення ЗСУ. Ну, а місцем проведення стрільб служить старий закинутий кар’єр.
Олег (позивний «Тридцять п’ятий») — старший блокпоста. За його словами, на цьому напрямку регулярно відбуваються обстріли із протилежного боку. Доволі часто сепаратисти стріляють із мінометів, САУ й танків. Найінтенсивніші обстріли — з боку Горлівки.
«Там у них цілий укріпрайон. Не раз ми помічали й висування диверсійних груп противника на цій ділянці», — каже Олег. За даними співрозмовника, бойовики використовують заборонені калібри, особливо 120-міліметрові гармати.
Олег у підрозділі вважається бувалим воїном. До армії пішов у червні минулого року добровольцем. До війни працював слюсарем у газовому господарстві. Після півтора місяця навчального центру воював на Савур-могилі, у Вуглегірську, в районі Дебальцевого.


Солдатський побут налагоджено грунтовно


Після прибуття на опорний пункт старший рекомендує добре запам’ятати розташування найближчих бліндажів. Коли лунає команда «Повітря!», вони стають єдиним надійним укриттям від мін і фугасів супротивника. Бліндажі тут справді обладнані за останнім словом військової науки. За щільними металевими дверима такого об’єкта може укритися цілий підрозділ.
Ґрунтовно налагоджено солдатський побут і на всій території військового міні-містечка. Володя (на знімку), кухар, мобілізований із Хмельницької області. У цивільному житті працював у сфері громадського харчування. А нині основне завдання бійця — вчасно і як належить нагодувати своїх товаришів.

 


На обід цього дня були борщ, горохова каша з тушонкою і компот. Борщі в усіх виходять різні, але товариші по службі на свого кухаря не скаржаться. Продукти надходять зі складу. Волонтери допомагають консервацією. Хліб теж доправляють централізовано. На дроті сушилася тараня, привезена кимсь із гостей. Їжу готують на похідній кухні, яка працює на солярці й дровах. А от традиційної армійської «дискотеки» — посудомийки — тут немає: увесь посуд одноразовий. Воду підвозять щодня з каналу Сіверський Донець — Донбас.
Іван — заступник командира з роботи з особовим складом. Головним плюсом свого підрозділу вважає взаємодопомогу, військове товаришування і чітке розуміння всіма бійцями своїх завдань.
«Наймолодшому в підрозділі 21 рік, найстаршому — 54, — розповідає замполіт. — Так склалося, що зараз тут проходять службу й нещодавно мобілізовані, і ті, хто готується до звільнення на «гражданку». Тому в підрозділі той цінний сплав молодості й досвіду, який дає змогу досягти багато чого».
Донецька область.


Із зони АТО.


Фото автора.