Голова Одеської обласної ради Михайло Шмушкович провів зустріч із делегацією Поморського воєводства Польщі, на якій основним питанням обговорення став польський досвід децентралізації і його впровадження в Одеській області.

 

Одещина й Поморське воєводство мають багато спільного — приморські регіони з великими центрами — Одесою та Гданськом. Процес децентралізації в Польщі було запущено в 1990-х роках, тоді нашому сусідові активно допомагали Франція, Великобританія та інші європейські країни. Тепер уже полякам є чим поділитися з українцями.


Представники польської делегації відзначили, що очікують не разового, а довгострокового співробітництва з одеським регіоном, щоб воно розвивалося на всіх рівнях — міст, районів, шкіл, підприємців.
«Нас привела в Одесу передусім глибока віра в Україну і в українців. Ви стоїте перед викликом використання того європейського шансу, який у вас з’явився на горизонті. Ми віримо, що ви подолаєте виклики й скористаєтеся шансом, як скористалася ним Польща», — зазначив керівник польської делегації, радник сеймика й голова комісії з міжрегіональних відносин Бартош Піотрусеєвіч.


Голова Одеської облради Михайло Шмушкович своєю чергою звернувся до польської сторони з пропозицією організувати поїздку у відповідь до Поморського воєводства, в якій представники місцевого самоврядування регіону могли б на власні очі побачити результати реформи децентралізації в Польщі.


«Нам би дуже хотілося, якщо є можливість, щоб наші сільські голови, лідери тих команд, які ми формуємо, могли поїхати до вас, подивитися, як реформа децентралізації втілилась у Польщі. Адже її противники часто висловлюються, що зміни нічого, крім знищення села, не дадуть», — звернувся М. Шмушкович до польської делегації.


Бартош Піотрусеєвіч підтримав ініціативу голови облради. Польща досягла найбільшого результату в децентралізації серед країн Європи, і сусіди хотіли б поділитися цим досвідом. «Ми відкриті для того, щоб показати, як ми це робимо», — заявив польський політик.


Одеська область.
 

Бартош Піотрусеєвіч (ліворуч) і Михайло Шмушкович.

Фото надано Одеською обласною радою.