Тринадцять видів продовольчих товарів, а саме — пшеничний хліб з борошна 1-го ґатунку та житній, борошно, макаронні вироби, яловичина і свинина, ковбаса варена першого сорту, цукор, олія, цибуля, морква, буряк та капуста коштують нині на Кіровоградщині дешевше, ніж в середньому по Україні. Стабільної позначки в 3,5 гривні за кг тримається картопля, хоч і сягає місцями п’яти гривень. Отже, як кажуть господині, борщ залишається доступним. І то добре. Хоча, ніде правди діти, ціни на ці продовольчі товари вже сформувалися раніше, врахувавши всі тенденції поведінки іноземної валюти(!). Олія переступила 27-гривневий поріг, свинина сягає 70 гривень за кг, яловичина — 75, цибуля — 6—7, буряк — 8, капуста — 4, морква — всі 17.
Вищі від середніх по Україні, за даними моніторингу головного управління статистики, ціни на сало, м’ясо птиці, молоко, сметану, масло вершкове, сир м’який та яйця, а також — на рис та гречану крупу. Остання за другу декаду липня подорожчала майже на три відсотки й досягла позначки 20 грн./кг.
Ціна хліба міцно тримається уже майже досягнутої раніше десятки. Буханець з борошна 1-го ґатунку коштує 9,75 грн./кг (у середньому по Україні — 10,08), з житньо-пшеничного — 8,13 (9,61).
Пояснення відносного цінового затишшя просте — люди стали купувати значно менше. Нині чи не кожен переймається майбутньою зимівлею. Але якщо минулими роками це виливалося, наприклад, в традиційне подорожчання цукру (сезон заготівель), то нині мова — про утеплення помешкань та заощадження коштів, щоб оплатити захмарні тарифи на газ і тепло взимку. Майже вдвічі зросла вартість пінополістирольних плит. Саме їх нині везуть, несуть, тягнуть, щоб утеплювати ззовні та зсередини стіни будинків. Адже голодним в теплі все ж краще, ніж замерзати ситим.


Кіровоградська область.