На позачерговому засіданні Ради НАТО, яке було скликано на прохання Туреччини, влада Анкари одержала повну політичну підтримку в боротьбі з екстремістами в Сирії та Іраку. Після півторагодинного обговорення ситуації генсек Альянсу Єнс Столтенберг заявив, що Туреччина не має потреби в додаткових військових силах на своїй території. 


У неї достатньо ресурсів для відсічі будь-яким викликам. «Турецька армія — друга за величиною і міццю в Альянсі, тому просити додаткової допомоги їй немає сенсу», — заявив генсек. За його словами, на позачерговій зустрічі Альянсу важливо було підготувати «відповідь на нестабільність на порозі Туреччини й на кордоні НАТО».


Однак на Раді пролунали й заклики до Туреччини продовжити мирний діалог з Робітничою партією Курдистану (РПК), що дозволить знизити напругу у відносинах з курдами.


Учора парламент країни обговорював заходи щодо протидії терористичним актам з боку джихадистів і курдів, а також рекомендації Ради НАТО. Напередодні екстремісти із РПК підірвали два мости на шосе, які зв’язують міста Діарбакир і Муш у південно-східній частині Туреччини, а в провінції Хаккярі застрелили перед банком сержанта армії. Після цього президент Реджеп Ердоган заявив, що мирні переговори з курдами неможливі, поки бойовики РПК скоюватимуть напади на сили безпеки. «Неможливо продовжувати мирний процес із людьми, які загрожують національній єдності», — відзначив президент. Він закликав депутатів парламенту розпочати процес позбавлення недоторканності політиків, підозрюваних у зв’язках з бойовиками Курдистану.


Лідер прокурдської Народної демократичної партії (НДП) Селахаттін Демірташ, якого Р. Ердоган обвинуватив у зв’язках із «терористичними угрупованнями», категорично відкидає усі обвинувачення. «Єдиним злочином, який вчинили члени партії, є те, що на парламентських виборах ми отримали 13 відсотків голосів виборців», — відповів президентові Демірташ.


Тим часом конфлікт наростає. У середу сили турецької армії продовжили обстріли позицій курдів у північному Іраку. Місцеві ЗМІ повідомляють про те, що було знищено не менш як 200 бойовиків. Але в країні все-таки сподіваються, що парламент знайде правильне вирішення проблеми, що виникла раптово, й мирний процес триватиме.