Генеральний прокурор України Віктор Шокін перед журналістами прозвітував про результати роботи з розслідування правопорушень щодо злочинної діяльності Віктора Януковича і колишніх високопосадовців із його оточення та розслідування злочинів на Майдані за період з 10 лютого 2015 року.

За словами Шокіна, стало відомо, що розпочато процедуру заочного засудження у п’яти кримінальних провадженнях стосовно шести колишніх високопосадовців: позбавленого звання Президента Віктора Януковича, колишніх Голови Нацбанку Сергія Арбузова, міністра доходів і зборів Олександра Клименка, віце-прем’єр-міністра України — міністра охорони здоров’я України Раїси Богатирьової та її заступника Олександра Стащенка, а також колишнього заступника міністра доходів і зборів Андрія Ігнатова.
Печерський районний суд надав дозвіл на початок процедури спеціального розслідування — так званого заочного провадження. 
В. Шокін запевнив, що найближчим часом повідомлення про підозру буде вручено Януковичу та його поплічникам (хоча яким чином — не відомо, адже вони переховуються за кордоном). Їм інкримінують «створення злочинної організації та участі у вчинених нею злочинах», за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 255 КК України та «вчинення державної зради» — за ст. 111 КК.
Однак процедура заочного засудження, як визнають і в Генпрокуратурі, є довготривалою. Спочатку справу мають розглянути українські суди, після їх вироку рішення судів направлятимуться в інші держави, де знайдено кошти та майно всіх фігурантів проваджень. І лише після цього Мін’юст зможе здійснити повну або часткову конфіскацію майна. При цьому, можливо, доведеться поділитися з іншою державою, яка здійснила конфіскацію, залежно від внеску і зусиль, витрачених нею. Утім, Генпрокорор висловив сподівання, що все викрадене майно обов’язково буде повернуто Україні.
Генпрокуратура також передала до Печерського районного суду Києва обвинувальний акт проти екс-співробітника спецпідрозділу «Беркут», якого підозрюють у приниженні та знущаннях над активістом Євромайдану, народним депутатом України Михайлом Гаврилюком у січні 2014 року.
В. Шокін пригрозив, з початком роботи нової сесії Верховної Ради у вересні, новими поданнями щодо скасування недоторканності та арешту низки депутатів — колишніх регіоналів. За його словами, такі подання вже готуються. Хоча прізвища Генпрокурор не назвав. Щодо народного депутата від Радикальної партії Андрія Лозового Генпрокурор заявив, що він відкликає попереднє подання стосовно зняття недоторканності з обранця, щоб додати нові епізоди і внести нове подання.
Учора дав свою першу прес-конференцію і новопризначений перший заступник Генпрокурора Юрій Севрук. Журналісти одразу поцікавилися його статками. Севрук стверджує, що проживає у неприватизованій службовій квартирі і не має автомобіля та земельних ділянок.