Президент Петро Порошенко під час робочої поїздки до Львівської області взяв участь у церемонії відкриття пам’ятника Митрополиту Андрею Шептицькому з нагоди 150-ліття від дня народження Владики, повідомляє прес-служба глави держави. Петро Порошенко разом із дружиною Мариною долучився до великої кількості вірян, які зібралися на площі Святого Юра у Львові.


Урочистості символічно розпочалися під дощ. Президент пригадав народну мудрість, що добра справа розпочинається з дощу. Тож цей дощ — є добрий знак, який означає, що робимо добру справу.


Петро Порошенко згадав слова Папи Римського Іоанна Павла Другого, котрий 14 років тому під час зустрічі у Львові з молоддю назвав пасторську діяльність Митрополита в часи переслідувань Української греко-католицької церкви «далекоглядною і ґрунтовною».

 

У своїй промові Президент подякував Папі Римському Франциску за те, що у 150-ту річницю народження Андрея Шептицького Ватикан зробив важливий крок у процесі беатифікації митрополита і визнав його геройські чесноти (на знімку).

 


Президент наголосив, що відкриттям монумента українці відновлюють історичну справедливість, і що такі люди становлять золотий запас нації. «Та найкращий пам’ятник Владиці — сама незалежна Україна, яка крокує до родини європейських народів», — сказав П. Порошенко.


Глава держави провів історичні паралелі: за часів митрополита Андрея Україна ще була розділеною між сусідами, де-юре Україна на ті часи ще не постала. Але де-факто держава вже існувала. І саме в тих межах та кордонах, що і греко-католицька церква. Однак Андрей Шептицький пророкував, що завдяки молитвам Україна стане могутньою державою, в якій пануватиме мир, добробут, щастя, висока культура, взаємна любов і згода.
«Хід історії не змінити. Імперії рано чи пізно розвалюються, а сила людського духу, сила правди та сила віри житимуть вічно, — сказав глава держави. — У час терору проти Церкви і народу Владика Андрей дав приклад безстрашного і непохитного наслідування Христу. Своїм життям він довів, що ідоли завжди падають, а Віра, Надія, Любов залишаються з нами. І Господь Бог теж залишається з нами, назавжди».


Президент висловив упевненість, що ми подолаємо випробування, які постали перед боголюбивим українським народом. «Здійсниться пророцтво митрополита Андрея, яке він висловив в свій передсмертний час, пророцтво про Україну: «Україна увільниться від свого упадку та стане державою могутньою, з’єднаною, величавою, яка буде дорівнювати високорозвиненим державам. Мир, добробут, щастя, висока культура, взаємна любов і згода будуть панувати в ній. Все те буде, як я кажу, тільки треба молитися, щоб Господь Бог і Мати Божа опікувалися над нашим народом, який стільки витерпів, щоби ця опіка тривала вічно», — сказав Петро Порошенко.


Глава держави також відвідав Архикатедральний собор Святого Юра та крипту — приміщення під вівтарем, де у 1944 році поховано митрополита Андрея Шептицького і де перепоховано останки галицького князя Ярослава Осмомисла та Патріарха Йосифа Сліпого.

Довідка

Андрей Шептицький (1865—1944) — видатний релігійний діяч ХХ століття. Більш ніж 50 років був головою (митрополитом) Української греко-католицької церкви в Україні і мав резиденцію у Львові.


Архітектори пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому — Ігор Кузьмак та Михайло Федик, скульптори — Микола Посікіра та Леонід Юрчук. Загальна висота композиції — майже 5,8 м. Авторським колективом прийнято для реалізації творчо-осмислений в монументальній пластиці прижиттєвий скульптурний образ митрополита висотою 3,6 м, виконаний скульптором Андрієм Коверком у 1931 році.


Фото Михайла МАРКІВА (прес-служба Президента України).