У самому центрі Сімферополя, за чотириста метрів від будинків парламенту й Ради Міністрів Криму, під центральним автомобільним мостом через річку Салгир — бетонні блоки, сміття, порожні пляшки. Поверхня головної водної артерії півострова вкрита гнилими залишками різних відходів життєдіяльності людини й тварин. У тридцятиградусну спеку до річки просто неможливо підійти через жахливі випари.

Прибирання русла не проводили протягом останніх 8—10 років. Більшість мостів, а їх понад двадцять, фактично стали непридатними — за ними ніхто не доглядає і їх не ремонтує. Міська влада виділяє кошти, але куди вони йдуть далі — невідомо.
Як виявилося, Салгир і набережна нікому не належать. Керівник департаменту сімферопольського міського господарства Олег Сальцин розповів, що його служба підняла всі документи й не знайшла нічого про те, що ділянку річки й набережну було передано місту.
Жахливу картину доповнює відсутність в окремих місцях чавунних огорож набережної, які спритні городяни відносять до пунктів приймання металобрухту. На невеликій ділянці, протяжністю в три кілометри, немає 260 огорож, а 15 майданчиків і 9 мостів перебувають в аварійному стані.
Лише днями було ухвалено рішення про створення міжвідомчої групи за участю представників правоохоронних органів, прокуратури, міської влади, які займуться облаштуванням набережної й очищенням русла, паралельно з’ясовуючи, кому все-таки належить Салгир у Сімферополі.
Очікується, що реконструкція міської набережної увійде до генерального плану розвитку міста, який нині розробляють, а на її ремонт планують виділити майже 180 мільйонів рублів (близько 70 мільйонів гривень). Але коли це буде, поки що не відомо.


Крим.

 

У такому стані перебуває ділянка річки Салгир і набережна в самому центрі Сімферополя.


Фото автора.