На Одеському морському вокзалі вшанували пам’ять жертв трагічного рейсу пароплава «Ленін», який евакуйовував цивільних осіб з Одеси перед героїчною обороною міста в 1941 році.

 


24 липня 1941 року в Одеському порту на пароплаві, розрахованому на 482 пасажири, перебувало понад чотири тисячі осіб, яких евакуйовували з міста, — переважно літніх людей, дітей і призваних в армію чоловіків (1200 осіб), яким навіть не встигли видати обмундирування. 27 липня 1941 року судно підірвалося на міні (за однією з версій — торпедовано) біля мису Сарич. Перевантажений пароплав затонув за декілька хвилин. Врятуватися змогли не більш як шістсот осіб. Ця трагедія вважається однією з найбільших морських катастроф Другої світової війни.


До Пам’ятного знака кораблям, судам і пасажирам, які загинули в роки війни, прийшли нащадки й родичі учасників трагічного рейсу. В пам’ять про жертв трагедії було запалено свічки, настоятель розташованого на 17-му причалі Свято-Миколаївського Приморського храму отець Павло відслужив панахиду за «усіма загиблими у безодні морській». Церемонія завершилася опусканням квітів в акваторію.


Одеська область.


Фото прес-служби ОМТП.