Останнє перебування на Світязі, найглибшому озері України, викликає тривогу. Озеро міліє. За даними Волинського гідрометеоцентру, на кінець липня його рівень становить усього 133 сантиметри над умовним нулем при історичному мінімумі 122. Ще на початок червня цей показник був на рівні 150. Зазначимо: зниження позначки лише на один сантиметр означає втрату 270 тисяч кубометрів води.


До речі, найнижчий рівень на Світязі зафіксований 1992 року, коли неподалік озера в сусідній Білорусі розпочали розробку Хотиславського крейдяного кар’єру. Сьогодні там уже активно ведуться роботи. Для осушення кар’єру з нього інтенсивно відкачуватимуть підземну артезіанську воду. Як це впливає на рівень води в Світязі та інших Шацьких озерах, точно сказати ніхто не може.


Нинішній стан озера, на думку начальника обласного управління водних ресурсів Ростислава Кравчука, можна пояснити засушливим літом. Хоча фахівець не виключає і техногенного впливу.


Отже, потрібно проводити постійний моніторинг рівнів води в районі Хотиславського кар’єру. Білоруси це роблять, а от Інституту водних проблем і меліорації НАН України на такі дослідження жодних коштів уряд не виділив.


Волинська область.

 

Хочеться, щоб таким величним і красивим Світязь бачили нащадки.


Фото автора.