Коли з Нью-Йорка приходить звістка про те, що Рада Безпеки ООН укотре «не змогла» прийняти резолюцію, то мимоволі виникає картина розколу, коли документ не отримує підтримки більшості із 15 членів Ради. У середу, однак, під час голосування стосовно проекту, який передбачав створення міжнародного трибуналу для розслідування катастрофи малайзійського «Боїнга» рік тому в Донецькій області, більшість була переважаюча: 11 країн проголосували «за», 3 — утрималися (Китай, Венесуела, Ангола). Резолюція не пройшла через один голос «проти». Як не складно здогадатися, російський. Аналізуючи реакцію на події в Радбезі, важко не погодитися з висновком, що якби хтось бажав сильно підмочити свою репутацію на міжнародній арені, то кращий спосіб важко уявити.

Росія блокувала створення трибуналу для розслідування катастрофи MH17

 

Газета The New York Tіmes пише, що, заблокувавши резолюцію зі створення трибуналу для переслідування і покарання винних, Росія «спричинила обурення» країн, які втратили своїх громадян під час катастрофи малайзійського авіалайнера. У свою чергу The Los Angeles Tіmes зазначила, що «російське вето було використано для того, щоб задавити зусилля із притягнення винних до відповідальності, незважаючи на інтенсивну й насичену емоціями кампанію у країнах, чиї громадяни загинули 17 липня 2014 року».


Не менш емоційно проходило й саме засідання Радбезу, де розглядався проект, представлений Австралією, Бельгією, Малайзією, Нідерландами та Україною, за підтримки інших держав. Ініціатори наголошували, що створення трибуналу має єдину мету — «добитися судового переслідування осіб, відповідальних за злочини» і що трибунал «слугуватиме ефективною гарантією незалежного й неупередженого процесу забезпечення відповідальності згідно з міжнародними стандартами».


Проте Росія проголосувала проти резолюції, скориставшись правом вето. Говорячи про причини такого рішення, постійний представник РФ при ООН Віталій Чуркін назвав представлений проект резолюції «підготовленим кулуарно, поза рамками Ради Безпеки, без вдумливого розгляду наявних варіантів судового переслідування...» Він нагадав: російські представники не раз заявляли, що не підтримують ідею створення трибуналу.
Однак більшість промовців відкинули такі доводи. Представник США при ООН Саманта Пауер нагадала, що, намагаючись ухилитися від правосуддя, підтримувані Росією сепаратисти не пускали міжнародних експертів на місце катастрофи «Боїнга», і зазначила, що застосування вето має ті самі цілі. «Хоча ми сповнені обурення і глибоко розчаровані, ми говоримо сьогодні родинам потерпілих, що жодне вето не зможе відняти в них надію на правосуддя», — наголосила вона.


Представник Великобританії Метью Райкрофт заявив, що, застосувавши вето, Росія тим самим виразила свою неповагу до потерпілих. Він відзначив, що вето Росії не зможе зашкодити правосуддю. «Сьогоднішній вчинок Росії не має служити утіхою для тих, хто скоїв цей злочин», — сказав він.


У своєму виступі міністр закордонних справ України Павло Клімкін зазначив, що відчуває жалість, коли дивиться на російську делегацію, яка кинула виклик сподіванням усього світу, і особливо родинам загиблих. «Російська Федерація тільки що вбила, як кажуть в ООН, цей проект резолюції», — заявив Клімкін. «Але це зловживання правом вето не зможе вбити надії тих, хто страждав». Міністр закордонних справ Нідерландів Берт Кундерс висловив глибоке розчарування рішенням російської сторони використати право вето для того, щоб перешкоджати правосуддю. «Думками я з родинами загиблих, які покладали стільки надій на те, що Рада Безпеки виявить рішучість у питанні створення трибуналу», — сказав він. Про своє розчарування тим, що резолюція виявилася заблокованою, говорили й представники Австралії, Бельгії, Німеччини, Ірландії, Іспанії, Канади, Литви, Малайзії, Нігерії, Нової Зеландії, Філіппін, Франції, Чаду й Чилі.


Тепер міжнародна спільнота шукатиме інших можливостей знайти й притягти винних до відповідальності.


США.

 

Країна повинна знати своїх «героїв». Після цього короткого виступу Віталій Чуркін заблокував резолюцію зі створення міжнародного трибуналу для розслідування катастрофи малайзійського «Боїнга».


Фото прес-служби ООН.