У зоні проведення бойових дій поки що, на жаль, миром не пахне. Незважаючи на телефонні переговори «нормандської четвірки» і засідання Тристоронньої групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі, які відбулися минулого тижня, ситуація на фронті продовжує залишатися стабільно напруженою.


За минулу добу (дані на ранок 30 липня) російсько-терористичні війська 82 рази порушили «режим тиші», використовуючи при цьому заборонене озброєння. Обстріли велися практично по всій лінії розмежування, інформують у штабі АТО.


У ніч на четвер проросійські бойовики обстріляли Дзержинськ Донецької області. Пошкоджено інфраструктуру міста. Є жертви серед мирного населення. Міліція кваліфікувала цей артобстріл української території як терористичний акт. Про це повідомляє прес-служба УМВС України в Донецькій області.


Схоже, демілітаризацію Широкиного супротивник трактує по-своєму, та й використовує аж ніяк не в мирних цілях. Після того, як постійних захисників (добровольчі батальйони) цієї території змінили підрозділи ЗСУ, і звідти наші відводять важку техніку, гібриди активізували дії на приморському напрямку. Штаб оборони Маріуполя повідомляє, що за минулу добу бойовики обстріляли Гранітне та Старогнатівку з 152-мм САУ і 122-мм мінометів. А за даними групи «ІС», у район Саханки ворог вивів танкову групу із семи машин.


Учора координатор «ІС» Дмитро Тимчук заявив, що Росія збирається перекинути до Дебальцевого якийсь «важливий вантаж». Даних про його вміст поки що немає. Але зустрічати кремлівську посилку на залізничний вокзал прибуло майже 90 добре озброєних російських військовослужбовців. Цього самого дня кордон перетнув черговий, 34-й, путінський гумконвой. А це означає — продовження ескалації в зоні бойових дій...


Росія продовжує всебічно підтримувати бойовиків на сході України грішми, технікою та живою силою. Продовжуючи свою гібридну тактику, Кремль усіляко заперечує активну участь своїх солдатів у зоні воєнного конфлікту. Чергові докази такої присутності кадрових російських військових напередодні на брифінгу в Києві представив новий голова СБУ Василь Грицак. За його словами, росіянам за службу в терористичних організаціях «ДНР» і «ЛНР» обіцяють потрійний оклад. При цьому відбирають документи, які можуть їх ідентифікувати як громадян РФ і кадрових військових. Російські військовослужбовці, прибуваючи на територію України, підписують документи про нерозголошення фактів проходження військової служби, проходять інструктаж про заборону носіння розпізнавальних знаків, що вказують на приналежність до ЗС РФ.


Грицак повідомив, що затриманий українськими прикордонниками на контрольному посту «Березове» (Донецька область) зізнався, що він кадровий офіцер ЗС РФ.


«Попередньо було встановлено, що майор збройних сил Російської Федерації Володимир Старков прямував з міста Донецьк у населений пункт Ясне і супроводжував боєприпаси в розташування 5-ї окремої механізованої бригади незаконного збройного формування «Оплот» так званої «ДНР», — заявив на брифінгу голова Держприкордонслужби Віктор Назаренко.