Відповідно до графіка особистого прийому громадян головами комітетів Верховної Ради України, головами депутатських фракцій у Верховній Раді України під час роботи другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання в приймальні Верховної Ради України відбулися, як і було заплановано, 34 особисті прийоми громадян, які провели голови, перші заступники, заступники голів комітетів та депутатських фракцій у Верховній Раді України, народні депутати України.

На особистих прийомах побували 688 відвідувачів, від яких отримано 757 звернень, з яких 710 — письмових та 47 — усних. Це на 130 відвідувачів та 123 звернення більше, ніж під час роботи четвертої сесії Верховної Ради України сьомого скликання.


Переважна більшість громадян, які побували на особистих прийомах у Верховній Раді України, — мешканці м. Києва (382 особи) та Київської області (95 осіб).


Відвідувачі подали головам парламентських комітетів, головам депутатських фракцій у Верховній Раді України 71 колективне звернення. 363 заяви і скарги, або 48% від загальної кількості звернень, поданих відвідувачами на особистих прийомах, виявилися повторними.


Серед керівництва парламентських комітетів найбільше відвідувачів прийняли: голова Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції Соболєв Є.В. — 58 осіб; перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Ємець Л.О., заступник голови комітету Алєксєєв С.О. та члени цього комітету народні депутати України Лапін І.О., Сидорович Р.М., а також голова підкомітету кримінального та кримінального процесуального законодавства Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності народний депутат України Соляр В.М. — по 46 осіб; голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Богомолець О.В. — 40 осіб.


З-поміж депутатських фракцій у Верховній Раді України найбільшою популярністю у відвідувачів користувалася фракція Партії «Блок Петра Порошенка». Так, членами цієї фракції народними депутатами України Арешонковим В.Ю., Вінником І.Ю., Климпуш-Цинцадзе І.О., Мушаком О.П., Пацканом В.В., Кутовим Т.В. було прийнято 78 відвідувачів. До членів депутатської фракції Радикальної партії Олега Ляшка народних депутатів України Амельченка В.В., Кириченка О.М., Чижмаря Ю.В. звернулися 54 особи. Голова депутатської фракції Політичної партії «Об’єднання «Самопоміч» Березюк О.Р. та члени цієї фракції народні депутати України Веселова Н.В., Єднак О.В., Маркевич Я.В., Мірошніченко І.В., Опанасенко О.В., Пастух Т.Т., Семенуха Р.С., Сотник О.С. прийняли 34 особи.


Упродовж роботи другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання серед звернень громадян до голів парламентських комітетів, голів депутатських фракцій у Верховній Раді України переважну частину становили заяви і скарги від пенсіонерів — 419 звернень, або 55,4% від загальної кількості. Водночас до народних депутатів України звернулися 63 безробітні, 14 підприємців, 13 працівників бюджетної сфери. Серед частки соціально не захищених категорій відвідувачів переважали звернення від інвалідів І—ІІІ груп — 70, ветеранів праці — 33, інвалідів війни — 32, дітей війни — 13, матерів-героїнь — 12, учасників бойових дій та учасників війни — по чотири.


Усього під час роботи другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання на особистих прийомах голів парламентських комітетів, голів депутатських фракцій у Верховній Раді України відвідувачами порушено 770 питань.


За статистикою, найчастіше відвідувачів приймальні Верховної Ради України турбували проблеми забезпечення законності та охорони правопорядку, реалізації прав і свобод громадян. Так, 275, або 35,7% від загальної кількості питань, порушених на особистих прийомах голів парламентських комітетів та депутатських фракцій у Верховній Раді України, стосувалися цієї тематики. У переважній більшості звернень громадяни скаржилися на незаконні методи ведення слідства, тяганину зі слідством, оскаржували судові рішення та вироки, висловлювали невдоволення діями окремих суддів та працівників прокуратури.


На другому місці за кількістю питань, які турбували відвідувачів, перебувають питання соціального захисту — 122, або 16% від загальної кількості питань. Серед звернень на соціальну тематику переважали питання щодо надання матеріальної допомоги, призначення, перерахунку та виплати трудової, соціальної пенсії, пропозиції стосовно внесення змін до соціального законодавства, прохання сприяти в отриманні соціальних виплат, субсидій, визначенні соціального статусу тощо.


Уже котрий рік поспіль третє місце у зверненнях громадян на особистих прийомах голів комітетів Верховної Ради України, голів депутатських фракцій у Верховній Раді України посідають проблеми житлової політики — 66 питань, або 8,6% від їх загальної кількості. Серед них переважали звернення щодо забезпечення житлом громадян, які мають право на його одержання (48, або 73% від загальної кількості питань з цієї тематики).


Почастішали на особистих прийомах голів комітетів Верховної Ради України, голів депутатських фракцій у Верховній Раді України звернення з питань фінансової, податкової, митної політики (52 під час роботи другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання проти 33 під час роботи четвертої сесії Верховної Ради України сьомого скликання). У більшості з них мова йшла про необхідність розв’язання проблем, породжених кризою у банківській системі, яка набрала максимальних обертів упродовж останнього року. Відвідувачі скаржилися на свавілля комерційних банків та інших фінансових установ, порушення прав вкладників, зверталися з проханням сприяти в поверненні заощаджень тощо.


Значне місце під час особистих прийомів голів комітетів Верховної Ради України, голів депутатських фракцій у Верховній Раді України займали звернення, в яких порушувалися питання аграрної політики і земельних відносин — 46, або 6% від їх загальної кількості; охорони здоров’я - 42, або 5,5% від їх загальної кількості; праці та заробітної плати — 26, або 3,4% від їх загальної кількості тощо.


Усі письмові звернення громадян, отримані під час особистих прийомів, розглядалися та опрацьовувалися у секретаріатах парламентських комітетів та депутатських фракцій у Верховній Раді України. За результатами особистого прийому громадян головами комітетів Верховної Ради України, депутатських фракцій у Верховній Раді України давалися відповідні доручення, які разом із зверненнями громадян надсилалися до компетентних органів державної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.


Від загальної кількості звернень, поданих відвідувачами на особистих прийомах голів комітетів Верховної Ради України, голів депутатських фракцій у Верховній Раді України, станом на 10.07.2015 року отримано 440 відповідей про результати розгляду. З них 154 звернення, або 20%, вирішено позитивно, на 158, або 21%, дано роз’яснення, 84, або 11%, були переслані за належністю до органів виконавчої влади, на 24 звернення, або 3%, отримано проміжні відповіді, а 317, або 42%, продовжують перебувати на контролі.


Відділ з питань звернень громадян апарату Верховної Ради України.