Незаконні вирубки лісу, як і експорт кругляку, тобто необробленої деревини, буде припинено, висловив тверду впевненість голова Державного агентства лісових ресурсів України Олександр Ковальчук (на знімку) під час недавньої зустрічі з журналістами.

 


До такого результату, підкреслив він, Держлісагентство піде такими шляхами. Це, по-перше, реформа всієї галузі, створення такої системи, щоб так званий «чорний ліс» став просто нецікавий любителям заробити на нелегальних вирубках та перекидання його за межі України.


По-друге, введення жорсткого електронного обліку сировини, синхронізації всієї документації, що стосується лісових запасів України та їх використання.


По-третє, рішуча зміна кадрової політики, коли підбір керівників лісової галузі вестиметься винятково на конкурсній основі, прозоро, у відкритому режимі із залученням громадськості, в тому числі і представників засобів масової інформації. Перший конкурс, на заміщення директорів підприємств, повідомив голова Держлісагентства, було оголошено 3 липня, другий — 17 липня цього року. До комісії подано понад 50 заяв. Конкурс завершиться вже в серпні, коли комісія прийматиме рішення про результати конкурсного добору.


За словами Олександра Ковальчука, головним критерієм добору претендентів на керівні посади в лісовій індустрії буде їхніх високий освітній ценз, багаторічний досвід роботи в цій галузі, а також чітке бачення перспектив та шляхів їх реалізації в конкретній господарській системі.


Для наведення порядку в системі заготівлі лісової сировини, що особливо актуально для Карпат, при агентстві створено робочу групу з виявлення й боротьби з незаконною вирубкою лісу. Одне слово, сказав очільник лісової галузі, нині робиться все, щоб зберегти і примножити лісові багатства України.