Україна, Малайзія, Австралія, Нідерланди та Бельгія знову спробують ухвалити в Раді Безпеки ООН резолюцію про створення міжнародного трибуналу щодо аварії рейсу MH17. Про це в інтерв’ю агентству Assocіated Press сказав міністр закордонних справ Павло Клімкін. За його словами, нова спроба відбудеться через два місяці, коли очікується вихід фінального звіту розслідування катастрофи «Боїнга». Саме відсутністю цього документа Росія аргументувала блокування створення трибуналу. Тож, схоже, в жовтні на нас чекає спроба номер два з новими аргументами.


Павло Клімкін назвав катастрофу MH17 «національною трагедією» для українців і наголосив, що мета трибуналу — не «притиснути Росію», а віднайти правду і справедливість для жертв катастрофи та їхніх родин. Міністр додав, що існують й інші способи притягти до відповідальності винних, наприклад, так званий гібридний трибунал або розгляд справи у національних судах.


Обурені російським вето не лише в Україні. Прем’єр-міністр Великобританії Девід Кемерон теж закликав розглянути альтернативні варіанти створення трибуналу. Перебуваючи в Малайзії, він заявив, що прикладом альтернативного шляху правосуддя може бути міжнародне розслідування катастрофи над Локербі в 1988 році.


Нагадаємо, літак авіакомпанії «Малайзійські авіалінії», що летів рейсом МН17 з Амстердама в Куала-Лумпур, розбився у Донецькій області 17 липня 2014 року. Загинули всі 298 людей, які перебували на борту.