США розширили обмежувальні заходи на 11 російських і українських громадян та 15 компаній. Про це йдеться у повідомленні на сайті мінфіну США. Зокрема, «чорний список» фізичних осіб поповнився іменами Андрія Клюєва, Сергія Курченка, Едуарда Ставицького, синів позбавленого звання Президента України Віктора Януковича та російського олігарха Аркадія Ротенберга — Олександра Януковича та Романа Ротенберга, топ-менеджерів російського військового концерну «Калашников». До списку також внесли порти Євпаторії, Феодосії, Керчі, Севастополя, Ялти та Керченську поромну переправу.

Під секторальні санкції США потрапила ціла група організацій і компаній, пов’язаних із «Роснефтью» і «Внешэкономбанком», що вже перебувають під обмеженнями. До «чорного списку», зокрема, внесено корпорацію з розвитку Північного Кавказу, Фонд розвитку Далекого Сходу і Байкальського регіону, ЗАТ «Федеральний центр проектного фінансування», російський банк з державною часткою «Эксимбанк», оборонний концерн «Іжмаш», Іжевський механічний завод. Санкції США передбачають заборону американським фірмам на ведення справ з компаніями та особами з цього переліку і блокування їх активів.


Віце-президент і прес-секретар компанії «Роснефть» Михайло Леонтьєв рішення США про введення додаткових санкцій назвав «піаром». В ефірі радіостанції «Говорит Москва» він пояснив, що новий список лише уточнює зміст попередньої редакції. «Формально санкції стосувалися дочірніх компаній «Роснефти», просто вони не іменувалися», — вважає Леонтьєв.


До речі, днями до економічних обмежень ЄС проти РФ, продовжених до 31 січня 2016 року, приєдналися Чорногорія, Албанія, Ісландія, Норвегія, Ліхтенштейн та Україна. Окрім цього, США та Євросоюз нині активно збирають інформацію про схеми, які використовуються для обходу санкцій.