Не тільки Азія спостерігає за подіями на фондовому ринку Китаю, розуміючи, що це один з важливих індикаторів її економіки.  Будь-які негативні зрушення у Китаї здатні вплинути на розвиток економіки в усьому світі. 30 липня стало ще одним «червоним» днем на біржах у Шанхаї та Шеньчжені, причому до кінця дня навіть спостерігалося прискорене падіння котирувань. Найбільш відчутно це проявилося на акціях компаній, пов’язаних з охороною здоров’я, деякі з них втратили 5—8% вартості. До кінця дня на обох китайських біржах обсяги операцій скоротилися, адже було призупинено торгівлю акціями 513 компаній (майже кожної п’ятої із зареєстрованих).
Спостерігаючи за гойдалкою на фондових біржах другої економіки світу, провідні агентства та економічні експерти заговорили про загрозу розбалансування на інших ринках Китаю. Рейтингове агентство Standards & Poors, наприклад, вважає, що проблеми можуть виникнути на ринку нерухомості, який перед цим інтенсивно зростав впродовж півтора року, але останні місяці демонструє надто слабку активність. У прес-релізі S&P зазначається, що негативні наслідки це матиме для китайських кредиторів, а отже, й для банківської системи, яка тісно пов’язана з кредитуванням фондового ринку.


Більш оптимістичний погляд на китайські ринки висловила очільниця МВФ Крістін Лагард, яка переконана, що китайська економіка впорається з обвалом ринку акцій. За прогнозом Фонду, зростання ВВП Китаю цього року становитиме 6,8%.


На інші фондові майданчики Азійсько-Тихоокеанського регіону різнонаправлено діяли як негативні повідомлення з Китаю, так і позитивні зі США, де після засідання керівників Федеральної резервної системи стало відомо, що ставка змінюватися не буде. В підсумку зведений індекс регіону (MSCІ Asіa Pacіfіc) навіть зріс на 0,5%. У плюсі торгували Японія, Тайвань та Австралія. Інші індекси були в мінусі. Схоже, що ринки Азії застигли в очікуванні — як витязь на роздоріжжі.

   Токіо.