У вихідні в Анкарі відбувся ІІ Всесвітній конгрес кримських татар. Турецьку владу на заході представляли перші особи держави — президент Реджеп Ердоган і прем’єр-міністр Ахмет Давутоглу. Від імені України виступив міністр закордонних справ Павло Клімкін. Заяви, зроблені в процесі засідань, свідчать про те, що у світі, як і раніше, обурені незаконним приєднанням Криму. Зокрема, звертаючись до учасників, Реджеп Ердоган підтвердив, що Туреччина ніколи не визнає анексію 
півострова.

Реджеп Ердоган запевнив, що безпека кримських татар — основний пріоритет для Туреччини. «Сьогодні ми є свідками незаконної анексії Криму та інших подій, що спричиняють жаль. У цей складний час ми не повинні забувати, що успіх і ключ до перемоги полягає у збереженні єдності й згуртованості кримськотатарського народу... Турецька республіка веде діалог з усіма сторонами (конфлікту) і робить необхідні пропозиції та кроки. Ви можете бути впевнені в нашій підтримці», — йдеться у привітанні президента Туреччини.


Прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу у своєму виступі зазначив, що в Криму російські окупанти продовжують репресивну політику стосовно кримських татар. За його словами, Анкара не згодна й не погодиться із ситуацією, що склалася, і привертатиме увагу міжнародної спільноти до цієї проблеми.


Водночас міністр закордонних справ Павло Клімкін переконував, що «Україна ніколи не принесе в Крим війну». «Наш розрахунки — не на грубу силу, а на послідовну політику. Послідовна політика полягатиме в тому, що за умови анексії Криму ніякої нормалізації відносин (із РФ. — Ред.) не буде. Мир з Росією — так. Співробітництво в певних галузях — можливо. Нормалізація відносин — ні», — заявив глава вітчизняного зовнішньополітичного відомства.


Президентом Всесвітнього конгресу кримських татар делегати обрали голову Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, якому російська влада заборонила в’їзд на півострів.
Тим часом у самій Туреччині активізувалися бойовики Робочої партії Курдистану (РПК). У п’ятницю на закладеній ними міні в південно-східній провінції Мардін підірвався автомобіль із військовослужбовцями. У перестрілці, що виникла після цього, один солдат загинув і ще вісім було поранено. В суботу в турецькій провінції Діярбакир перед приміщенням пропрезидентської Партії справедливості й розвитку підірвали шумову гранату. Від вибуху ніхто не постраждав, але це викликало серйозну паніку серед жителів міста, які тривалий час боялися з’являтися на вулицях. А в неділю терористи начинили трактор 2 тоннами вибухівки, і смертник вирушив на ньому до будівлі військової поліції в турецькій провінції Агри, поблизу від кордону з Іраном. Вибухнув трактор-бомба поруч із поліцейським відділком. Від сильного вибуху загинули 2 людини, а 24 — одержали поранення різного ступеня й були госпіталізовані. Багато хто з поранених у критичному стані, повідомила газета Sabah. Від будинку залишилися руїни...


Турецькі ЗМІ підрахували, що внаслідок терористичних актів, які відновилися, від рук курдських бойовиків уже загинуло 24 людини. Переважно це військовослужбовці. В неділю прем’єр-міністр Ахмет Давутоглу в зверненні до народу заявив, що «операція спокою і демократії» у країні буде продовжена доти, «поки ніхто більше не насмілиться ставити під загрозу життя громадян Республіки Туреччина, а також єдність, солідарність і свободу Турецької держави». За його словами, операція була розпочата у відповідь на підлий напад на громадян у Суручі (сталося 20 липня) і вбивство бойовиками в той самий день військовослужбовця Туреччини. Він висловив упевненість у тому, шр дії терористів не відіб’ються негативно на економіці країни.

 

Павло Клімкін в Анкарі провів зустріч із віце-прем’єр-міністром Туреччини Нуманом Куртулмушем.

 

Фото прес-служби МЗС України.