Під час робочої поїздки до Донецької області Президент Петро Порошенко відвідав Слов’янськ, де взяв участь у святкуванні Дня Високомобільних десантних військ. Напередодні глава держави підписав указ про нагородження 109 воїнів-десантників державними нагородами.

 

Воїн, якому притаманні слова з префіксом «най-»


«Елітою Збройних Сил України» назвав Президент і Верховний Головнокомандувач Петро Порошенко воїнів Високомобільних десантних військ.


«Я прочитав у соціальних мережах дуже яскраву характеристику воїна-десантника, — сказав Петро Порошенко. — Це український воїн, якому притаманні всі слова з префіксом «най-». Найсильніший, найпрофесійніший, найпатріотичніший... Дивлячись на вас, бачу підтягнутих, максимально зібраних, фізично сильних, упевнених у собі, у своїй перемозі, не просто високомобільних, а високо професійних бійців, які є грозою для ворогів України».


Не тільки в Україні, а й далеко за її межами відомі назви населених пунктів і найважливіших об’єктів, які визволяли і непохитно утримували крилаті піхотинці під час неоголошеної війни на Донбасі. Донецький, Луганський, Краматорський аеропорти, міста Слов’янськ і Краматорськ, Савур-Могила і гора Карачун, річки Міус та Сіверський Донець — лише частина того славного бойового шляху, який з боями пройшли підрозділи ВДВ.
Безпрецедентним за своєю унікальністю вважається торішній серпневий рейд особового складу 95-ї та 79-ї аеромобільних бригад по тилах російсько-терористичних військ, який, за твердженням відомого американського військового експерта Філіпа Карбера, визнано найтривалішим у світовій військовій історії.


Героїчні кроки, які зробили за цей рік десантні війська, назавжди увійдуть до військової історії України. «Порівняйте десантника, який був у березні минулого року, і того, який зараз, у серпні 2015 року, — сказав Петро Порошенко. — Це не тільки оснащення — це ще й виучка, виправка, бойовий дух і бойовий досвід. Це — кардинальні зміни в складі й структурі десантних бригад і формування Високомобільних військ як окремого роду Збройних Сил України».


Там, де найважче


На озброєнні воїнів-десантників, у штатній структурі бригад є танки і артилерія, яким позаздрить будь-яка інша бригада. Є новітня техніка. На озброєнні є «Хаммери», «Саксони», тактичне озброєння гідного рівня.
«Ви вистояли в жорстокій боротьбі з агресором. І там, де було найважче, були на захисті оборони держави воїни-десантники, — підкреслив Президент. — Так було на Савур-Могилі, так було і у ході висадки одинадцяти тактичних десантів, кожний з яких — це окрема героїчна сторінка історії всіх Збройних Сил. Це й допомога в захисті Мар’їнки, куди підійшли підрозділи 95-ї та 25-ї бригад. Це й героїчний штурмовий рейд десантників 95-ї бригади під Дебальцевим, і штурмовий рейд командира батальйону з позивним «Майк» 79-ї бригади. Сьогодні вже бракує сторінок для того, щоб перерахувати всі подвиги українських десантників у нашій визвольній вітчизняній війні 2014—2015 років.


У новітню історію українського війська золотими літерами записано подвиги воїнів-десантників 95-ї, 80-ї, 81-ї, 25-ї та 79-ї бригад, здійснені в боях з російсько-терористичними військами. За мужність і героїзм 1089 воїнів-десантників були відзначені високими бойовими державними нагородами. Шестеро військовослужбовців визнано гідними вищої державної нагороди — Золотої зірки Героя України, і четверо з них — це воїни 95-ї бригади, включаючи тодішнього командира, нині командувача Високомобільних десантних військ Михайла Забродського.


На жаль, за перемоги у війні доводиться платити найціннішим — життями кращих синів Вітчизни. Учасники заходу вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих бойових побратимів. 387 десантників не повернулися з бойових завдань, загинули в запеклих боях з російсько-терористичним агресором, підкреслив Президент.


Ворог відчув нашу міць


Сьогодні, відзначив Петро Порошенко, повним ходом триває процес подальшого нарощування бойового потенціалу ВДВ. «Я як Президент України і Верховний Головнокомандувач, керівництво Збройних Сил, волонтерські організації й увесь український народ докладаємо максимум зусиль для того, щоб оснастити десантні підрозділи сучасною зброєю, забезпечити їх усім необхідним, — підкреслив глава держави. — Тільки за минулий рік на озброєння Високомобільних десантних військ надійшли десятки нових бронетранспортерів БТР-3Е, БТР-4Е, легкоброньованих автомобілів КрАЗ «Спартан», протитанкові ракетні комплекси «Стугна», сучасна стрілецька зброя. Зростає вогнева міць українського десанту за рахунок уведення до складу військових частин танкових підрозділів, на озброєнні яких потужна й маневрена зброя — танки Т-80».


Бойовий генерал — символ десантних військ


На знак високої оцінки ратного подвигу Високомобільних десантних військ та їх командування Президент підписав указ про присвоєння командувачу ВДВ України полковнику Михайлу Забродському звання генерал-майора. «Це бойовий генерал, яким пишається вся Україна. Він став символом десантних військ — безстрашним, професійним, освіченим, командує добре озброєним видом Збройних Сил, продемонстрував і продемонструє унікальні ваші можливості. Упевнений, що воїни-десантники й далі надійно стоятимуть на сторожі незалежності й територіальної цілісності країни», — сказав Президент.


За особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі до нагород було представлено 109 військовослужбовців з усіх окремих аеромобільних бригад України: 95-ї, 80-ї, 25-ї, 81-ї та 79-ї. Дванадцять із них — посмертно. Серед нагород, які одержали військові, ордени Богдана Хмельницького ІІ і ІІІ ступенів, ордени «За мужність» ІІІ ступеня і Данила Галицького.


Двадцять п’ятеро військовослужбовців одержали в цей день ордени з рук Петра Порошенка. Глава держави побажав воїнам-десантникам міцного здоров’я, благополуччя, непохитності духу, нових успіхів і перемог.


Донецька область.

 

Президент вітає Михайла Забродського з присвоєнням звання генерал-майора.


Фото автора.

 

Тим часом

 

У Житомирі відзначили День Високомобільних десантних військ. Як сказала Наталія Крементар — дружина загиблого командира розвідроти 95-ї аеромобільної бригади, в їх сім’ї це було великим святом, а чоловік був організатором святкових дійств. Але тепер усе це зайве, тож не було концертів і показових виступів. Історія цього підрозділу починається з 1992 року. Відтоді десантникам із Житомира випало побувати з миротворчими місіями в багатьох країнах. А найскладнішою операцією стала участь в АТО. Зарубіжні військові експерти визнали, що найбільшим рейдом військового формування в історії став той, що його провели торік бійці 95-ї бригади на чолі з комбригом, нині командувачем ВДВ, Героєм України Михайлом Забродським. Після мітингу на Соборному майдані жителі міста вшанували пам’ять загиблих земляків на військовому цвинтарі.


Олексій ПОЛІЩУК.


Житомир.