Такий єхидний жарт на адресу прихильників «русcкого мира» з окупованого півострова нині побутує у сусідньому з ним Генічеському районі Херсонщини. І недарма: мешканці материкової України приїхали відпочивати не до Криму, а саме на Арабатську стрілку, впевнившись у тому, що купатися тут цілком безпечно. Якщо в червні місцеві пляжі були напівпорожні, то в липні вони заповнилися вщерть. Ті підприємці, котрі навесні не ризикнули витрачатися на підготовку своїх оздоровниць до відкриття, сьогодні лікті кусають. І запізніло прохають місцеву владу чимшвидше оформити всі дозволи та узгодження, щоб хоч у серпні та вересні попрацювати.

У пік сезону відпусток минулого року через побоювання з приводу російської агресії бази відпочинку на Арабатці заповнилися на 30—40 відсотків. Нині з 97 оздоровниць відкриті лише 46. Але заповнені вони на всі сто відсотків.


«Вдалішого сезону, ніж цьогорічний, Генічеський район давно не бачив. Якщо буде погода, його продовжать і на вересень. Власники баз відпочинку налаштовані працювати, як кафе — до останнього клієнта», — оцінює перспективи перший заступник голови Генічеської райдержадміністрації Олексій Сищенко.


За гроші відпочивальників у курортному районі нині змагаються всі — від господарів гостьових будиночків до нелегальних продавців вуличного фастфуду. І далеко не завжди конкуренція залишається у цивілізованих рамках. Давно вона перестала бути такою на залізничній станції Новоолексіївка під Генічеськом, яка є кінцевою точкою маршруту для кількох пасажирських поїздів із центру та сходу України, що колись ходили до Криму.


У грудні минулого року за перевезення їхніх пасажирів до Чонгару, на адміністративний кордон із півостровом, таксисти-нелегали лупили до двохсот гривень з людини. Місцева влада відреагувала на обурення громадян — організувала тендер на додатковий автобусний маршрут. Виграла його місцевий підприємець Наталія Малярова, котра виставила два автобуси «Мерседес» і «Еталон». Але чи не одразу зіштовхнулася з тиском та погрозами, через що змушена була звернутися до міліції по захист.


Перевізники конфліктують не так через пасажирів, як за надприбутки. Щойно до станції проклали автобусний маршрут і з’явилася конкуренція, як вартість проїзду з Новоолексіївки до Чонгару впала до сімдесяти гривень.
Тож у курортному районі і нові автобусні маршрути відкриватимуть, і кількість громадського транспорту на них нарощуватимуть. Адже що кращий сервіс, то більше відпочивальників залишаться ним задоволеними і надалі захочуть повернутися на Арабатку, «голосуючи» за розвиток рекреаційної сфери гривнею.


Курортників цьогоріч вистачило не тільки для Арабатської стрілки, а й для всіх без винятку курортних сіл і містечок не тільки на Азовському, а й на Чорноморському узбережжі Херсонщини. Тут із липня всюди аншлаг. А це — і доходи, і додаткові робочі місця. Нехай навіть і сезонні.


Херсонська область.