Експерти Офісу реформ у Закарпатській області зустрілися з уповноваженими представниками місцевого самоврядування з найбільш віддаленого і високогірного Міжгірського району. У розмові йшлося про перспективи майбутніх змін.


— Місцеві громади Верховини виявляють готовність до утворення майже десятка об’єднань на території району. У кількості відображається, власне, бажання самих громад. Їхні лідери не виключають можливості наступного укрупнення таких об’єднань, — констатує директор Офісу реформ у Закарпатській області Іван Дем’янчук. — Активісти Міжгірщини одностайні у прагненні донести до законодавців і управлінців необхідність урахування гірського статусу району. Ідеться не про пільги, надані місцевому населенню, яке живе в умовах високогір’я, а про географічні особливості, які визначають специфіку сполучення між населеними пунктами.


Окрема розмова стосується Тереблянської долини. Історично склалося, що майже поруч розташовані два великі села — Синевир і Колочава. Їх представники наполягають на об’єднанні громад навколо кожного із цих центрів.
— Перспективний план не догма, а лише модель, яка технічно відповідає вимогам методики. Звичайно, для того, щоб не ускладнювати процедуру реального об’єднання, варто вже на стадії підготовки продумати можливі варіанти. Проаналізувати всі перспективи майбутньої спроможності нереально, тож як об’єднаються навколишні села, стане зрозуміло на наступних етапах реформи, — підсумував Іван Дем’янчук.


Закарпатська область.