Церковна книга була загорнута у чоловічу куртку й прикидана зотлілим шматтям — воістину не горять не тільки рукописи, а й Боже слово. Дивом уціліле Євангеліє (на знімку) знайшли прикарпатські активісти, прибираючи згарище на київському Майдані біля монумента Незалежності. Коломийські самооборонці власників не шукали. Знахідку прийняли як знак небесний, привезли додому та передали реліквію до місцевого собору Преображення Господнього Української православної церкви Київського патріархату.

Чоловіки розповіли, що тієї страшної лютневої ночі, коли силовики штурмували Майдан, згоріло чимало наметів, речей, навіть металеві буржуйки покрутило вогнем. Тому справжнім дивом вони назвали те, що друкована святиня вціліла. За останні місяці київський Майдан став особливо намоленим місцем, тому й не дивно, що люди, які продовжують тут перебувати, свою стійкість пов’язують з дивом духовним. Приймаючи дарунок, єпископ Коломийський та Косівський, владика Юліан Гатала сказав, що тільки віра, Боже слово, а ще потужна енергетика спротиву мільйонів людських сердець допомогли неозброєним вистояти під градом куль і за одну ніч підкосити систему. Майже три місяці вони стримували не тільки ворожий наступ, а й прихід зими в Україну. І це справжнє диво. Увесь грудень, січень та лютий у Києві погода була майже весняна, і невідомо куди поділися всі прогнозовані штами грипу. Тож чи не був Господь з Україною під час тих подій? Очевидці розповідають, що навіть вітер відносив дим від запалених шин у протилежний від Майдану бік. Зима насправді видалася теплою, її наче хтось відводив від України до інших країн і континентів, а сніг випадав лише тоді, коли треба було будувати барикади, точніше наповнювати снігом мішки для їх укріплення.

Відтепер Боже слово, знайдене у попелі, є святинею храму. Біля нього відправляють молебні, і кожен вірянин може прикластися до Євангелія, що в незбагненний спосіб вціліло у вогні.

До слова, Біблію з обгорілою палітуркою знайшли також у спаленому Будинку профспілок у Києві.

Івано-Франківська область.

Фото Миколи МАЦЮКА.