У Верховній Раді зареєстровано проект закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за кібертероризм» (№ 2439а). Автори цього документа народні депутати від Блоку Петра Порошенка Володимир Ар’єв, Світлана Заліщук, Ірина Геращенко, а також депутати з інших фракцій — Віктор Вовк (Радикальна партія), Леонід Ємець («Народний фронт») та позафракційний Борислав Береза. Законопроект передбачає законодавчо визначити поняття кібертероризму й встановити кримінальну відповідальність за вчинення актів кібертероризму.

У пояснювальній записці до законопроекту йдеться, що розвиток інформаційних технологій, які заполонили майже всі сфери життєдіяльності, несе з собою не тільки позитивні, а й негативні тенденції та явища. Використання інформаційних технологій викликало новий вид злочинів, які загально можна окреслити як кіберзлочини. Серед них окремо можна виділити такий вид злочинів, як кібертероризм — умисна атака на інформацію, яка обробляється комп’ютером, комп’ютерну систему чи комп’ютерні мережі.


В Україні вже начебто є певна законодавча база, яка стає на перепоні тероризму в Інтернеті. Закон «Про основи національної безпеки України» визначає комп’ютерну злочинність та комп’ютерний тероризм як одну із головних загроз національним інтересам та національній безпеці України. У 2005 році Україна ратифікувала Конвенцію про кіберзлочинність і таким чином імплементувала положення міжнародного акта у вітчизняне законодавство.

Проте українські правоохоронні органи майже не використовують у своїй практиці міжнародні правові норми, а чинний Кримінальний кодекс України не містить понять кіберзлочинність та кібертероризм. «Сьогодні у стані підвищеної зовнішньої небезпеки дуже важливо законодавчо визначити поняття кібертероризму й встановити кримінальну відповідальність за вчинення актів кібертероризму, які можуть бути скоєні з політичних мотивів, з метою порушення суспільної безпеки, залякування населення, провокацій військового конфлікту та спрямовані на підрив національних інтересів й національної безпеки. Саме це і передбачає цей документ», — зауважив народний депутат фракції «Блок Петра Порошенка», один з авторів законопроекту, Володимир Ар’єв. За його словами, прийняття законопроекту дасть змогу правоохоронним органам притягнути до відповідальності злочинців, які використовуватимуть кібертероризм, з метою порушення суспільної безпеки.