Як боротися з відмиванням коштів та запобігти прокремлівській пропаганді на території України, обговорювали на вчорашньому засіданні Кабінету Міністрів. Крім того, урядовці занепокоєні ухилянням від сплати податків державних компаній, які працюють через конвертаційні центри.

«Кримінальне провадження щодо компанії «Центренерго» за ухилення від сплати податків — це перший важливий крок. Далі необхідна відповідна перевірка інших державних компаній, які працюють через конвертаційні центри, їх керівників і тих, хто призначав цих керівників державних компаній», — наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. За його словами, треба визначити «ключові компанії починаючи з Укрзалізниці і закінчуючи «Енергоатомом» та іншими державними компаніями, де найбільші обороти». Арсеній Яценюк доручив створити «спільну групу» щодо таких державних компаній та разом із Департаментом боротьби з відмиванням доходів провести відповідну перевірку.


Крім того головний урядовець вважає необхідним створити спільну слідчо-оперативну групу із залученням представників СБУ, щоб притягати до відповідальності за незаконний видобуток бурштину, а також за покривання і безпосередню участь в організованому злочинному угрупуванні з видобутку дорогоцінного каміння.


Міністр МВС Арсен Аваков  виніс на розгляд уряду питання про звернення до Президента України щодо звільнення голови Дубровицької районної державної адміністрації Рівненської області, який, за словами Арсена Авакова, «очолив натовп обурених». Кабінет Міністрів підтримав це рішення.


А голова Херсонської ОДА Андрій Путілов занепокоєний трансляцією російських каналів вздовж адмінкордону з Кримом у шести районах Херсонщини. «Ми робимо все можливе, щоб припинити трансляцію російських телеканалів уздовж кордону з Кримом. Однак ретранслятор у Красноперекопську перебуває на окупованій території», — пояснив очільник регіону. Він зазначив, що звертався із цим питанням до СБУ, однак реакції немає.
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив невідкладно облаштувати пункти пропуску на лінії розмежування з тимчасово окупованою територією сонячного півострова.


А для того щоб завершити процес децентралізації, переконаний Арсеній Яценюк, необхідно ухвалити зміни до Конституції.


Окрім цього, зазначив глава уряду, треба ухвалити майже 400 законів, «які завершать процес і адміністративної, і соціальної, економічної і бюджетної децентралізації». Арсеній Яценюк резюмував: об’єднання громад повинно бути винятково добровільним, але питання децентралізації не має альтернативи. «Або живемо без змін, або починаємо мінятися, і ці зміни йдуть на краще», — переконаний він.


Цього ж дня уряд затвердив перспективні плани формування територій громад Луганської, Херсонської та Дніпропетровської областей.

 

ДОСЛІВНО

 

Прем’єр-міністр Арсеній ЯЦЕНЮК:


— Підтримую Президента України в необхідності завершення конституційного процесу. Сподіваюся, що парламент далі буде рухатися по шляху внесення змін і доповнень до Конституції.