Україна запустить проект мультимедійної платформи іномовлення. Презентація відповідного проекту відбулася під час учорашнього засідання уряду. В його рамках Кабмін має намір спростити перебування закордонних журналістів в Україні. Про це повідомив міністр інформаційної політики Юрій Стець (на знімку за трибуною). «Ми вже внесли постанову про полегшення акредитації і перебування іноземних журналістів в Україні», — повідомив він. «Відповідно до неї, перебування іноземних журналістів на території нашої країни відбуватиметься протягом півроку і не потребуватиме жодного додаткового погодження», — додав міністр.

 


Власне, мультимедійна платформа говоритиме не лише про сьогодення, події на сході, а й у тому числі про те, чим може бути цікава Україна світу. У цьому контексті розповідатиметься про реформи, що відбуваються у нашій державі, про культуру, історію, туризм, інвестиційний клімат тощо.


За словами Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, створення такої платформи — надважливе питання, оскільки основним елементом російської гібридної війни проти нашої країни є пропаганда та дезінформація в стилі Геббельса. «Настав час Україні разом з європейськими партнерами, до речі, Захід та Сполучені Штати також стурбовані інформаційною війною Росії проти цивілізованого світу, вжити невідкладних заходів щодо формування іномовлення», — наголосив він. Планується, що мовитиме три супутники — на Азію, Європу та Сполучені Штати Америки. Крім того, будуть задіяні кабельні мережі, цифрові платформи, додатки до андроїдів, айфонів та айпедів. Водночас буде укладено договори зі світовими операторами готелів. «У тих містах, де компактно відпочивають представники колишнього Радянського Союзу, у цих готелях має бути український телеканал», — наголосив Ю. Стець.


За його словами, віднині презентація стане доступною до обговорення. «Ми прислухаємося до думки громадськості і до запуску платформи проведемо низку круглих столів, щоб почути думку професіоналів», — зауважив міністр. Тим часом, відповідний проект закону про іномовлення Кабінет Міністрів уже вніс до Верховної Ради.


Під час засідання урядовці не оминули бодай жодної важливої теми. Зокрема, заслухали інформацію міністра охорони здоров’я Олександра Квіташвілі про стан закупки вакцин. Аби бачити реальну картину, прем’єр доручив міністру провести вибіркові виїзні перевірки наявності вакцин і лікарських засобів у регіонах, де найнижчий рівень забезпечення вакцинами: «Приїхати безпосередньо в лікарні здійснити інвентаризацію наявності медпрепаратів і вакцин». Відповідні перевірки А. Яценюк доручив провести у тижневий термін і прозвітувати за їх результатами на наступному засіданні уряду.


Водночас прем’єр доручив Державній фіскальній службі розібратися з існуванням тіньового ринку зерна і купівлі його за готівку та вжити невідкладних заходів для його детінізації. «З’явилися непоодинокі факти закупівлі за готівку зерна нинішнього врожаю. Причому кажуть, що ціна навіть дещо вища, ніж за «безготівкою». Тобто, це або схема з легалізації відмитих грошей, або будь-яка інша схема, можливо, з відшкодування податку на додану вартість», — зауважив він. Крім того, звертаючись до міністра аграрної політики та продовольства Олексія Павленка, прем’єр попросив його у щотижневому режимі проводити моніторинг, «скільки запасів зерна на наших складах і скільки експортовано». «Повинні мати безпековий продовольчий баланс в Україні, щоб не сталося так: все вивеземо на експорт, а потім не буде що їсти всередині країни».


Торкнувшись теми реформування структур обласних державних адміністрацій, глава уряду доручив створити відповідну робочу групу. Пропозиції щодо типової структури ОДА вона має подати вже за два тижні. «Нинішня структура ОДА — це копія обкому партії України зразка 25-літньої давності —лише табличка змінилася. Нам сьогодні потрібно повністю по-новому сформувати структуру обласних державних адміністрацій», — сказав він.


Особливу увагу А. Яценюк приділив проблемам воїнів, які беруть участь в АТО. Він повідомив, що минулого тижня провів нараду щодо соціального забезпечення учасників антитерористичної операції. Офіційні звіти, за словами глави уряду, «взагалі не стикуються» з тим, що йому розповідають громадяни під час робочих поїздок, «коли реальні хлопці розказують, як це все відбувається»: «На папері — добре, в житті — просто знущання чиновника».


Тож А. Яценюк доручив на наступне засідання уряду внести проекти актів «як зі спрощення надання земельних ділянок, так і по єдиному державному реєстру і вирішенню всіх соціальних питань».

 

Дослівно

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк: «Я вкрай незадоволений тим, як влада — і центральна, і місцева — турбується про українських героїв. Починаючи від земельних ділянок — адже навіть немає єдиного реєстру, кому дали землю, а кому ні, — і закінчуючи матеріальним забезпеченням і реабілітацією».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.