На Тернопільщині ніяк не можуть затвердити проект перспективного плану формування територій громад. Мали це зробити на засіданні сесії обласної ради наприкінці липня, але через відсутність кворуму воно не відбулося: з 120 депутатів зареєструвалися 54. Найменше — з фракції «Свободи» (14 із 48), яка має більшість в раді і є противницею поспішного, як вони вважають, проведення адміністративно-територіальної реформи. А ще підозрюють, що депутати не з’являються у сесійній залі, оскільки бояться, аби їм не вручили повістки.

Представники вже сформованих територіальних громад обурені такою ситуацією. Міський голова міста Скалата Підволочиського району Наталя Станьковська каже, що вони першими не лише в області, а й в Україні створили громаду, до якої увійшли сім сіл, а бездіяльність депутатів облради гальмує подальшу роботу.


— Нещодавно наші депутати повернулися з Польщі, — каже вона. — Ми побачили, наскільки тамтешні громади просунулися у своєму розвитку після проведення адміністративно-територіальної громади, а нас гальмують. Обласну раду потрібно усунути від вирішення такого важливого питання, адже формування територій громад  — це воля їх населення.


Сільський голова Великих Гаїв Тернопільського району Олег Кохман та селищний голова Гусятина Михайло Савчук також обурені такою поведінкою окремих депутатів. Вони кажуть, що пройшли усі необхідні процедури з формування територіальних громад, готові рухатися далі, тому будуть напряму звертатися до Кабінету Міністрів. На їх думку, окрім окремих депутатів обласної ради, палиці в колеса децентралізації ставлять керівники районних рад, сільські голови, які бояться змін. Вони розпускають чутки, що після децентралізації у людей відберуть землю, закриють школи, лікарні і навіть церкви.


А народний депутат Олег Барна черговий зрив сесії обласної ради вважає повчальним уроком для виборців: хай думають, кого обирають.


— Якщо перші вже сформовані громади територій до 15 серпня не отримають добро депутатів облради, то не зможуть провести вибори до них 25 жовтня. Тож доведеться робити це повторно. Додаткові витрати для держбюджету, втрата коштів на розвиток громад, а для Тернопільщини це понад 100 мільйонів гривень до кінця цього року. Децентралізація однаково триватиме, тож для чого втрачати, коли громади могли б заробляти, в тому числі на легалізації кар’єрів, акцизному зборі, — переконаний заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації Віктор Шумада. — Нині майже у 400 селах не платиться акцизний податок. Хтось повірить, що тут не продали жодної пляшки спиртного?


Відповідно до проекту перспективного плану формування територій громад Тернопільщини тут передбачається створити 50 територіальних утворень. Хоч і ця цифра не остаточна, процес триває. Документи вже підготували 22 громади. Окрім затвердження проекту формування громад, у порядку дня сесії були такі важливі питання, як внесення змін до бюджету, розподіл коштів на ремонт доріг, інших субвенцій, прийняття стратегічного плану розвитку області на 2015-2020 роки. Депутатів через засоби масової інформації намагалися всовістити голова облдержадміністрації Степан Барна і голова облради Василь Хомінець. Чи допоможе?

 

Тернопільська область.