Ветеринари не виключають, що спалах АЧС на великій тваринницькій фермі Київщини міг бути диверсією

 

У Броварському районі на агрокомбінаті «Калита», де наприкінці липня було виявлено африканську чуму свиней, знищили все поголів’я. Це, за інформацією Держветфітослужби, понад 62,7 тисячі свиней, які згідно з інструкцією підлягали умертвінню і спаленню в найкоротші терміни. Фахівці не відкидають, що причиною хвороби могла бути навіть диверсія. Поки ж правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею 251 — порушення ветеринарних правил, яке спричинило поширення епізоотії або інші тяжкі наслідки. Санкцією передбачено покарання у вигляді штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п’яти років, або обмеження чи позбавлення волі на строк до трьох років.

 

 

Діагноз, що на «Калиті» виникла саме африканська чума свиней, окрім українських, підтвердили й міжнародні експерти. Дослідження на виявлення збудника хвороби робили іспанські фахівці у референтній лабораторії «CІSA» (Мадрид). На ліквідацію наслідків та профілактику поширення захворювання уряд погодився спрямувати 44,7 мільйона гривень, підтримавши ініціативу перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених Мінагрополітики на нинішній рік. Ресурсів потрібно багато, бо, окрім спалення свиней, необхідно очистити приміщення, провести дезінфекцію, а на всій території тваринницького комплексу зняти верхній 30-сантиметровий шар грунту та змішати його з хлорним вапном.


Ситуація з виявленням АЧС на потужному свинокомплексі показала: на практиці заходи з ліквідації небезпечного вогнища просуваються не так швидко, як хотілося б. За перший тиждень після виявлення хвороби у «Калиті» було спалено заледве дві третини поголів’я, яке належало знищити. Складнощі, приміром, у тому, що для безкровного (це — щоб не розповсюджувалася інфекція) умертвіння доводилося робити смертельні ін’єкції кожній тварині. Спробували спочатку застосовувати для цього газ, але зведені ще за часів Союзу приміщення виявилися зовсім не герметичними.


Україна у боротьбі з АЧС також розраховує на міжнародну безповоротну допомогу. Насамперед потрібні спеціалізована техніка для дезінфекції, а також обладнання та спецодяг. Після того, як стало відомо про спалах на потужному свинокомплексі, навіть знайти 1,5 тонни формаліну виявилося проблемою.


Звісно, пересічних громадян — покупців свинини не так цікавить, скільки втратив власник комплексу (до речі, тільки прямі збитки підприємства оцінюються у 200 мільйонів гривень), а чи не потрапить заражене м’ясо на столичні та інші ринки? Такі спроби, судячи з усього, були. Правоохоронці виявили, що потенційно інфіковані тварини розвозилися по кількох регіонах України. Їх насторожило, що не властиво велику кількість туш — 57 тонн — було доставлено на один із столичних холодокомбінатів. Врешті-решт, небезпечне м’ясо в супроводі бійців спецпідрозділу вивезли на утильзавод.


До речі, власники комплексу навряд чи можуть розраховувати на компенсацію. Хоча в Україні було зафіксовано непоодинокі випадки захворювання на АЧС, а за примусово знищених свиней виплачувалися кошти.

Заступник голови Держветфітослужби Олександр Вержиховський з цього приводу зазначив: «Якщо буде доведено вину суб’єкта, що вони не убезпечили своє господарство, ніякої компенсації не буде». Мовляв, свинарство — галузь складна, і якщо бізнес-структури не можуть дотримуватися необхідних вимог, то хай працюють в іншій сфері. А громадянам, котрі тримають цих тварин на власних подвір’ях, у Держветфітослужбі радять робити дезбар’єри — за допомогою мішків з тирсою та дезінфекційного розчину, по який варто звернутися до місцевого ветеринара. Втім, для цього згодиться й розчин хлорки, або хлорвмісного відбілювача. Господарям тварин варто знати, що чимало випадків АЧС (кожен другий) пов’язані з дикими кабанами. Тому в ліс бажано ходити в окремому одязі, у якому не слід навідуватися до своїх свиней. Це стосується передусім Рівненської, Житомирської, Чернігівської областей. Також не радять годувати тварин залишками зі столу. Тримати свиней слід у приміщенні, а не у відкритих загонах, не пускати до них сторонніх осіб. Людина не сприйнятлива до збудника хвороби, але може бути «механізмом» її передачі.

 

ДОВІДКОВО

З 2012 року в Україні зареєстровано 35 випадків АЧС, в тому числі 18 — цьогоріч. Зокрема, десять випадків з початку року зафіксовано на Чернігівщині — чотири у Козелецькому районі, два — у Менському, по одному — у Ріпкинському, Новгород-Сіверському, Ічнянському та Чернігівському районах.

 

Між іншим

Знищення великої кількості свиней у «Калиті», як і очікувалося, стає приводом для підвищення цін на м’ясну продукцію. На прилавках багатьох столичних супермаркетів помітно, на відсотків 10, подорожчало м’ясо. Свиняча грудинка вже коштує 65 гривень за кілограм, вирізка — понад 90 грн. Яловичина без кістки починається зі 100 гривень і більше.

 

ТИМ ЧАСОМ

В Україні поновлено перевірки свиногосподарств щодо дотримання «закритого» режиму роботи та ветеринарно-санітарних вимог.


Фото автора.