Надзвичайний стан оголошено у місті енергетиків Ладижин на Вінниччині. Про це повідомив голова цього міста Валерій Коломейцев.


— Міськрада звернулася до обласного управління з надзвичайних ситуацій, а також екологічних служб, правоохоронних органів з вимогою встановити причини екологічного лиха, — каже пан Коломейцев. — Крім того, я особисто інформував представників названих служб й керівництво області про те, що сталося в місті.


За його словами, вранці, 17 серпня, сім вулиць міста, а також все, що на них розміщено, вкрила чорна порошкоподібна речовина. Сажа була також у квартирах і будинках городян, туди її занесло через відкриті кватирки і вікна. Людей приголомшило побачене — обличчя і тіла декого з них нагадували сажотруса після роботи.


Місцеві підозрюють, що причиною біди є запуск котельні на місцевому спиртзаводі. Саме в районі цього підприємства найбільше забруднено вулиці й будинки. За фактом екологічного лиха порушено кримінальне провадження. Зразки порошкоподібної речовини відібрано на експертизу. Станом на ранок вівторка її результати поки що не оприлюднені.


Міський голова наполягає на документуванні відповідними службами кожного факту забруднення з тим, щоб винні в цьому відшкодували збитки городянам.


Вінницька область.