Собівартість проекту «Європейський вал» з облаштування україно-російського державного кордону була зменшена у чотири рази. Проект став модерновим і ефективним. Про це під час учорашнього засідання уряду повідомив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Він нагадав, що рік тому Кабінетом Міністрів було прийнято рішення започаткувати проект з облаштування державного кордону між Україною та РФ: «Кожна незалежна держава повинна повністю контролювати і охороняти свою територію». З того часу «Європейський вал» був радикально змінений, насамперед було зменшено його вартість у чотири рази — з 18 мільярдів до майже 4 мільярдів гривен. За останній рік було облаштовано сотні кілометрів державного кордону.


Арсеній Яценюк зауважив, що протягом року ефективність контролю над державним кордоном була суттєво підвищена як інженерно-технічним облаштуванням, так і системою електронного контролю. Глава уряду заявив, що незабаром із керівником Державної прикордонної служби зробить об’їзд, «як ми це завжди практикуємо раз на квартал». 


Крім того, не оминули урядовці й тему надання субсидій. Зокрема, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що приватні телеканали Харкова влаштували контрпропаганду урядової ініціативи.


«Мені сказали одну річ: усі телеканали міста Харкова істерично влаштували контрпропаганду, щоб люди не оформляли субсидії. Говорять, що це все фікція, що це шкодить... Йдеться про те, що харківські телеканали, які належать Кернесу, відкрито пропагують, що державна політика з видачі субсидій є фейком», — зазначив він.


У цьому зв’язку глава уряду доручив міністру інформаційної політики разом з головою Харківської ОДА дослідити матеріали щодо субсидій, які з’являлися на харківських телеканалах, і в разі необхідності «звернутися до Нацкомісії, відповідальної за регулювання телебачення і радіомовлення, з проханням розібрати діяльність відповідних каналів на предмет порушення законодавства України». Водночас він попросив органи прокуратури, СБУ і МВС відреагувати на цю інформацію належним чином.


До того ж Прем’єр-міністр заявив, що результати службового розслідування щодо можливого порушення законодавства керівництвом міністерства охорони здоров’я заслухають публічно. Він доручив під координацією віце-прем’єр-міністра Валерія Вощевського провести у четвер публічне заслуховування результатів службового розслідування в МОЗ із залученням ЗМІ. Після цього на розгляд Кабміну має бути внесене подання про притягнення до дисциплінарної відповідальності або про звільнення відповідних посадових осіб, які порушували законодавство, наголосив Прем’єр-міністр. 


Вл. інф.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.