Скульптурну композицію на честь Героїв Революції Гідності й загиблих в АТО створив скульптор з Вінниччини Микола Крижанівський (на знімку). Її замовили, щоб встановити на місці загибелі майданівця Героя України Юрія Вербицького біля села Гнідин неподалік Києва.

 


— Три місяці тому мені зателефонували з Гнідина, — розповідає Микола Крижанівський. — Повідомили, що місцева громада вирішила встановити пам’ятник Юрію Вербицькому на місці його загибелі. Телефонував куратор проекту Василь Галатенко. Звичайно, я запитав, чому звернулися не до столичних скульпторів, а до провінційного. Пан Василь відповів, що ініціатори акції переглянули багато робіт в Інтернеті. Після чого зупинилися на моїй кандидатурі.


Скульптор Микола Крижанівський, учасник двох Майданів, давно виношував ідею створення пам’ятника Героям Революції Гідності. Уже мав декілька задумів. Запропоновані ним варіанти ескізів обговорювали ініціатори проекту. Вони підтримали пропозицію майстра, що пам’ятник має стати збірним образом Героїв Майдану і тих, хто загинув за Україну на Донбасі.


—У давнину про загиблих козаків говорили — пішов до небесного товариства, відлетів, як ангел, — розповідає скульптор. — Образ ангела, на мою думку, є найбільш вдалим для відтворення героїв нашого часу. Він символізує боротьбу за правду, за справедливість і святість людського духу.


—А як же з конкретним учасником революції — Юрієм Вербицьким?


—Я зберіг окремі риси обличчя Юрія. Хто знав його, упізнає за ними цю людину.


Ангела скульптор створив з перебитим крилом. Воно звисає на рівні грудей, в яких ще б’ється серце. Голова і погляд уже спрямовані у височінь, до неба, до побратимів, яких хтось влучно назвав Героями Небесної Сотні. Пам’ятник складається з двох кам’яних брил, кожна з яких заввишки два метри, тому загалом висота ангела чотири метри. Скульптура виготовлена з білого каменю-пісковика. Його покладами багате Придністров’я, зокрема, Ямпільський район. Саме там працював каменотес. Майстернею служило подвір’я ТОВ «Олімп», де виготовляють вироби з каменю. Директор товариства Віктор Загробський зробив для замовників каменю на пам’ятник 50-відсоткову знижку. Надавав техніку для підняття каменю, його переміщення, а потім і завантаження на автомобіль. Працювати довелося під пекучим сонцем. Але чекати ліпшої погоди було ніколи — відкриття пам’ятника у Гнідині на узліссі край дороги намітили напередодні Дня незалежності.


Останні штрихи майстер виконував на місці встановлення скульптури. Проект майданчика розробив для пам’ятника київський архітектор Євген Царенко.

 

Довідка

Микола Крижанівський (62 р.) автор понад 50 скульптур з каменю. Серед них домінують роботи, присвячені історії України та її національним героям. Створив пам’ятник Шевченку у Могилеві-Подільському, козацьким полковникам Данилу Нечаю (Брацлав) та Дмитру Чечелю (Чечельник), сину Богдана Хмельницького Тимішу Хмельницькому (село Рашків Придністровська Молдовська Республіка). Незвичайними є його роботи — пам’ятник українській витинанці (Могилів-Подільський) та шкільній парті у рідному селі Сліди Могилів-Подільського району. Микола Крижанівський автор п’яти художніх книг, удостоєний літературної премії імені Михайла Стельмаха.


Фото надано Миколою Крижанівським.