Я пенсіонерка, живу на території, яка зазнала радіоактивного забруднення і яку було віднесено до четвертої зони. Нещодавно отримала листа від фіскальної служби про те, що я маю сплатити податок на землю. Що робити?


М. Н.


Київська область.


Найімовірніше, фіскальні органи помилково виписали рішення-повідомлення про сплату земельного податку, адже відповідно до ст. 281.1 Податкового кодексу України (ПКУ) від сплати земельного податку звільняються пенсіонери, яким нараховано пенсію за віком, а також громадяни, яких визнано постраждалими внаслідок Чорнобильської катастрофи.


Проте, як кажуть, тут є нюанси. Звільненню від сплати податку підлягає лише одна земельна ділянка за кожним видом використання, та ще й у межах граничних норм, які зазначені в ст. 281.2 ПКУ, зокрема, для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах — не більш як 0,25 гектара, в селищах — не більш як 0,15 гектара, у містах — не більш як 0,10 гектара.
Варто зазначити, що земельний податок не сплачується за сільськогосподарські угіддя зон радіоактивно забруднених територій, визначених відповідно до закону такими, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи (зон відчуження, безумовного (обов’язкового) відселення, гарантованого добровільного відселення і посиленого радіоекологічного контролю), і хімічно забруднених сільськогосподарських угідь, на які запроваджено обмеження щодо ведення сільського господарства (ст. 283.1.1 ПКУ).


Власники землі та землекористувачі вносять плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою. У разі припинення права власності або права користування земельною ділянкою плата за землю вноситься за фактичний період перебування землі у власності або користуванні у поточному році.


А якщо пільга зі сплати земельного податку у платника виникає протягом року, то він звільняється від сплати податку починаючи з місяця, наступного за тим, у якому виникло це право. У разі втрати права на пільгу протягом року податок сплачується починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому втрачено це право (ст. 284.2 ПКУ).


Сергій ДЕМСЬКИЙ, юрист.