Цього року через безсніжну зиму і суху весну повені на Волині не було, жодна з річок не вийшла на заплаву. Такого не траплялося за весь час проведення спостережень, починаючи з 1946 року. Сьогодні ж ситуацію ускладнює посуха: у більшості районів області за 30-градусної спеки з початку місяця не випало жодного міліметра опадів.

«Голос України» вже писав, що найглибше в Україні озеро Світязь міліє. У багатьох криницях у південних районах області зникла вода. На Поліссі горять торф’яники і гасити їх подекуди немає чим. Такої посухи Волинь не пам’ятає, хоча до неї в області готувалися.


У зв’язку із прогнозованим маловоддям Волинським обласним управлінням водних ресурсів були завчасно вжиті заходи щодо акумулювання води в каналах меліоративних систем. Міжрайонні і районні управління водного господарства ще в березні підготували до роботи всі міжгосподарські шлюзи-регулятори та виготовили додатково 240 комплектів шандорних пристроїв (дерев’яних щитів) для установки на перегороджуючих спорудах меліоративних каналів. Сільським радам були направлені переліки каналів і гідротехнічних споруд, які потрібно відремонтувати для затримання води в каналах і зволоження прилеглих до них осушених земель.


На жаль, не завжди такі дії знаходять підтримку і розуміння у місцевого населення. Непоодинокими є випадки руйнування шандорів на шлюзах-регуляторах, що призводить до втрати дорогоцінної вологи.


Щодо Світязя, то пониження рівня води у ньому всього на сантиметр, а саме на стільки він міліє тепер кожні два дні, означає втрату 270 тисяч кубічних метрів води. Річ у тім, що металевий щит, який мав би регулювати рівень стоку на каналі між Світязем та озером Луки-Перемут, сантиметрів на 70 нижче верхнього його рівня має кілька величезних пробоїн, через які під напором тече вода. Ціла річечка! Ось де втрачає Світязь свою дорогоцінну воду. Можливо, враховуючи ситуацію, слід подумати про тимчасове припинення скиду озерної води в притоку Західного Бугу річку Копаївку.


Нині важко сказати, коли закінчиться посушливий період. Тож потрібно докласти максимум зусиль, щоб звести до мінімуму негативні наслідки посухи. Від цього залежить збереження земель, лісів і навіть власних осель, а також доля вирощеного врожаю.


Волинська область.

 

Подекуди Світязь відступив від своїх берегів на п’ять і більше метрів.


Фото автора.